Florin Iordache, la Digi24: Judecătorii au fost cei care au cerut înfiinţarea acestei secţii speciale

Data actualizării: Data publicării:
florin iordache - ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Un câştig al reformei în justiţie este şi înfiinţarea secţiei speciale pentru investigarea magistraţilor, a declarat la Digi24 deputatul PSD Florin Iordache. Potrivit acestuia, chiar judecătorii au fost cei care au solicitat înfiinţarea acestei secţii.

„La dezbaterile în Parlament, judecătorii au fost cei care ne-au solicitat înfiinţarea acestei secţii specializate. Luaţi în calcul numai magistraţii care protestează? Pe cei care nu protestează şi au fost de acord cu această secţie nu îi luaţi în calcul?

Judecătorii au vrut să se ia presiunea pe care o exercitau procurorii DNA. Argumentele pe care le-au avut asociaţiile fie ale judecătorilor, fie ale magistraţilor, au fost că e anormal ca un procuror DNA care stă în sală lângă judecător poate spune: dacă nu ţineţi cont de concluziile pe care noi le punem, după aceea ne ocupăm noi de dumneavoastră. Prin presiunea pe care un procuror DNA o exercita asupra unui judecător actul de justiţie putea fi viciat", a declarat Florin Iordache.

Potrivit lui Iordache, e greşit să se spună că secţia specială pentru magistraţi a fost scoasă din subordinea procurorului general.

Pe de altă parte, deputatul PSD a lansat ipoteza că s-ar justifica transformarea secţiei în direcţie, avâd în vedere încărcătura mare de dosare.

În cadrul comisiei speciale, s-a spus că e prea mult să se faca direcţie, că cei 15 procurori nu au încărcătură foarte mare, dar, de-a lungul timpului au apărut în spaţiul public informaţii că peste 50% din magistraţii romani au avut dosare, din oficiu sau plângeri din partea justiţiabililor.

Acum, secţia are în cercetare peste 1500 de dosare.

Au fost închise în perioada până să fie operaţională secţia, alte câteva mii de dosare până când a intrat în vigoare secţia”, a mai spus Florin Iordache.

Totodată, el a subliniat că cel mai mare câştig al acestor trei legi ale justiţiei e tocmai separarea carierelor, adică un tânăr când a finalizat INM intră în carieră şi va deveni fie judecător şi ierarhic merge până la Înalta Curte, fie procurori şi, în funcţie de vechime şi examene până la Parchetul General.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri