Fost ministru al Justiției, replică pentru CE. „Ai sentimentul că nu s-a uitat nimeni pe texte”

Data actualizării: Data publicării:
robert cazanciuc

Prima reacţie a unui membru al Comisiei Iordache, după avertismentul transmis de şefii Comisiei Europene privind modificarea Legilor Justiţiei. Fostul ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc, de la PSD, consideră că nu sunt critici îndreptăţite. A existat transparenţă în dezbateri, au fost ascultate toate opiniile, nu era nevoie de avizul Comisiei de la Veneţia.

Robert Cazanciuc propune un memorandum prin care puterile statului - legislativă, executivă şi judecătorească - să aibă întâlniri trimestriale si să-şi rezolve diferendele. Aceasta ar fi, spune fostul ministru, şi o garanţie pentru Europa. În plus, crede că sunt două ministere care trebuie să explice mai bine la Bruxelles cum stau lucrurile în România.

În privinţa scrisorii transmise de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, Robert Cazanciuc crede că ea reflectă îngrijorarea din societatea românească şi că oficialii Comisiei Europene trebuie să fie foarte riguroşi în privinţa comunicării.

Ai sentimentul că nimeni nu mai are răbdare să citească cu adevărat. Ai sentimentul că nu s-a uitat nimeni pe texte. E de-a dreptul frustrant uneori să vezi că încerci să faci un lucru extrem de deschis, de transparent şi eşti acuzat că nu ai făcut lucrurile cum trebuie, fără să îţi spună:,,Domnule, uite, acesta este reperul european pe care toată lumea îl respectă! Voi de ce nu îl respectaţi?'' Este evident că este important ca Ministerul Justiţiei, Ministerul de Externe să meargă să discute la nivelul Comisiei, să vadă de unde pornesc aceste îngrijorări”, a spus Robert Cazanciuc.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintele instituției, Franz Timmermans, au transmis ieri o declarație comună prin care cereau României să regândească legile justiției.

„Urmărim cu îngrijorare evoluțiile recente din România. Independența sistemului judiciar românesc și capacitatea sa de a combate în mod eficace corupția constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene”, se arată în declarația comună.

CE a făcut un apel la Parlament „să regândească acțiunile propuse, să lanseze dezbaterea conform recomandărilor Comisiei și să construiască un consens la scară largă cu privire la calea de urmat. Comisia avertizează din nou cu privire la pericolul regresării și va analiza în detaliu modificările finale aduse legii justiției, codurilor penale și legilor privind conflictul de interese și corupția pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independenței sistemului judiciar și de combatere a corupției”.

Drept răspuns, preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PSD, Liviu Dragnea, şi preşedintele Senatului şi al ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, au arătat, într-o scrisoare comună adresată oficialilor Comisiei Europene, că sunt „cel puţin surprinzătoare” preocupările exprimate de aceştia privind lipsa de transparenţă şi de consens mai larg în dezbaterea despre legile justiţiei, dar şi referitoare la modificarea codurilor penale.

Comisia Europeană a fost incorect informată, spun cei doi oficiali.

La solicitarea Digi24, Comisia Europeană  a răspuns că este „foarte bine informată” de ceea ce se întâmplă în România. „Comisia a urmărit îndeaproape procesul parlamentar din România și evoluția discuțiilor asupra acestor legi în decurs de mai multe luni. Suntem foarte bine informați desore acest proces, despre mizele care sunt în joc și despre potențiale riscuri”, se arată în răspunsul transmis Digi24/

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri