Sari la conținut

Fost ministru de Interne, condamnat la trei ani de închisoare cu executare

Instanța a mai decis să fie menținute sechestrul asigurător asupra bunurilor inculpaților și măsura controlului judiciar.

Potrivit avocaților celor doi inculpați, în următoarele zile va fi înaintat apel la decizia Curții de Apel Bacău. Gabriel Berca, fost senator PNL, apoi PDL, ministru de Interne în Guvernul Ungureanu, secretar general al Guvernului în timpul mandatului de premier al lui Călin Popescu Tăriceanu și consilier prezidențial al lui Traian Băsescu, a fost trimis în judecată, alături de Mihai Banu, în august 2015. La momentul arestării preventive a lui Berca, au apărut și fragmente din interceptările aflate la dosar.

Potrivit rechizitoriului DNA, Gabriel Berca, prin intermediul lui Mihai Banu, a pretins și primit, în perioada aprilie 2010 - ianuarie 2012, de la omul de afaceri băcăuan Viorel Rusu suma totală de 185.000 euro pentru ca, în calitate de senator și președinte al PDL Bacău, să intervină pe lângă membri ai Guvernului în vederea alocării unei sume de bani către primăria comunei băcăuane Ardeoani. Banii ar fi fost necesari pentru achitarea unor lucrări de construcții, în valoare de aproximativ 5,6 milioane lei, executate chiar de firma omului de afaceri denunțător în respectivul dosar.

Procurorii au mai susținut că, în aceeași perioadă și în același scop, Mihai Banu a pretins și primit, în mai multe tranșe, tot de la Viorel Rusu, suma de 220.000 euro, bani folosiți atât pentru sine, pentru Gabriel Berca, cât și pentru partidul din care făceau parte. Anchetatorii au reținut faptul că din cei 220.000 euro, la solicitarea lui Mihai Banu, beneficiind de complicitatea fiului său, Lucian Banu, 150.000 lei au fost remiși de către omul de afaceri sub pretextul achiziționării unui teren de la o persoană indicată de acesta.

În baza rechizitoriului, procurorul a insistat în ultima ședință de judecată asupra faptului că toate declarațiile de la urmărirea penală sunt cele adevărate, a cerut pedepse cu închisoarea și confiscarea sumelor primite de inculpați, iar avocații au solicitat achitarea.

În ultima ședință de judecată în primă instanță, avocatul lui Mihai Banu a subliniat faptul că denunțătorul Viorel Rusu ar fi dat benevol bani, dar nu cu titlu de mită, ci pentru sponsorizări către PDL. Pe parcursul procesului, mai mulți martori au recunoscut că omul de afaceri băcăuan era unul dintre sponsorii importanți ai organizației județene a partidului.

La rândul lor, avocații lui Gabriel Berca au combătut declarația denunțătorului, susținând că nu ar exista nicio probă materială care să confirme acuzațiile formulate la adresa ex-ministrului de către omul de afaceri băcăuan.

În același dosar, Lucian Banu, fiul fostului deputat, inculpat pentru complicitate la trafic de influență, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendarea pedepsei sub supraveghere judiciară timp de patru ani, confiscarea sumei de 150.000 de lei și cheltuieli de judecată în valoare de 2.000 de lei.