Fostă directoare de colegiu, acuzată de delapidare

Data publicării:
saguna

În vara anului trecut, Inspectoratul Școlar Bihor a decis schimbarea profesoarei din funcția de director a Colegiului Tehnic „Andrei Şaguna”, ca urmare a mai multor plângeri făcute de părinţi. Aceştia acuzau nereguli în ceea ce priveşte fondul şcolii. Imediat după instalare, noul manager a cerut un audit, după ce a observat lipsa unor dotări din gestiune.

Au fost achiziționate niște aparate de telefonie mobilă, care nu s-au aflat fizic la dispoziția școlii noastre, dar noi plăteam abonament lunar pentru aceste telefoane”, spune directorul colegiului, Răzvan Vonea.

Controlul a scos la iveală faptul că în şcoală nu mai erau de găsit nici al doilea sistem de supraveghere cumpărat cu 10.000 de lei şi nici senzorii anti-efracție sau împotriva incendiilor. Din inventar mai lipseau două dintre cele şase laptopuri achiziţionate de fosta directoare.

„Două mi s-a spus că au fost casate de noi. Există documentele casării, însă valoarea materială, aceste laptopuri fizic nu există. Laptop nou să-l casezi?”, spune Răzvan Vonea.

„Știam că avem laptopuri, într-o vreme le-am folosit pe arii curiculare și noi și într-o vară au fost colectate și nu le-am mai primit”, spune o profesoară de la Colegiul Tehnic „Andrei Şaguna”, Gabriela Roman.

În plus, fosta directoare este acuzată că i-ar fi obligat pe profesori să falsifice situația școlară, astfel încât unitatea de învățământ să întrunească numărul optim de elevi pentru a deveni centru de examinare la bacalaureat.

În total, auditul financiar de la colegiul orădean a stabilit că lipsesc materiale în valoare de aproape 60.000 de lei. Când a aflat de situaţie, în toamna lui 2013, fosta directoare și-a luat concediu medical prelungit și a refuzat să comunice cu actuala conducere a școlii. Revenită în această săptămână la catedră, profesoara a refuzat dialogul cu echipa Digi24. Actualul director al şcolii a făcut o plângere penală.

„Dosarul se află la Inspectoratul de Poliție al Judetului Bihor care efectuează actele premergătoare cercetarii, sub aspectul înfracțiunii de delapidare, urmând ca în funcție de probele care vor fi în dosar să se dispună o soluție temeinică și legală”, spune Gheorghe Vidican, prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea.

Şi reprezentanţii Inspectoratului Școlar Bihor au depus o plângere penală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri