Sari la conținut

Fosta șefă a AEP, arestată preventiv

Fosta şefă a Autorităţii Electorale Permanente a fost arestată pentru 30 de zile. Decizia a fost luată în miercuri seara de magistraţii Tribunalului Ploieşti. Procurorii DNA au dispus marți reţinerea Anei Maria Pătru sub acuzaţia de trafic de influenţă şi spălare de bani.

9771_ovidiu_micsik_inquamphotos (1) patru retinere

Foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

După ce a primit ordonanța de reținere, Ana Maria Pătru  a anunțat, prin intermediul avocatului, că demisionează.

Procurorii DNA Ploieşti suspectează că softurile Autorității Electorale Permanente au fost cumpărate de la o firmă preferată de şefa instituţiei. Contractele nu ar fi fost date degeaba, ci în schimbul unui autoturism de lux şi a unui apartament. 

Procurorii spun că, în primăvara anului 2008, Ana Maria Pătru, pe atunci vicepreședinte al Autorității Electorale Permanente, ar fi cerut de la o companie nu mai puțin de 210.000 de euro, contravaloarea unui imobil din București. În anul următor, reprezentanții companiei s-au conformat. În schimb, Pătru promitea derularea în bune condiții a unui contract între respectiva companie și AEP și ajutor pentru încheierea unei noi contracte. Compania a și obținut, de altfel, mai multe contracte cu AEP, spun procurorii.

Pentru a ascunde proveniența banilor, Ana Maria Pătru a folosit „un circuit financiar fictiv”, adică operații comerciale între mai multe companii, printre care firma beneficiară a contractului cu Autoritatea Electorală Permanentă și o firmă controlată de soțul actualei șefe a AEP, spun procurorii.

Doi ani mai târziu, Ana Maria Pătru primea, de la reprezentanții aceleiași firme, contravaloarea unui SUV de lux Land Rover. A primit 15.000 de euro, tot în schimbul promisiunii că va susține derularea unor contracte și servicii încheiate de respectiva companie cu AEP, potrivit DNA.

Tot în 2011, ar fi primit, de la altă administratorul altei firme, 50.000 de euro, „intervenind în schimb la ministrul Economiei, astfel încât omul de afaceri să fie primit în audiență, fapt care s-a și întâmplat la scurt timp de la intervenția Anei Maria Pătru”, spun procurorii.

În 2011, ministru al Economiei era Ion Ariton (septembrie 2010 - februarie 2012).

Cu acești bani și-a cumpărat un Land Rover, pe care l-a înmatriculat pe numele altei persoane, potrivit DNA.