Fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, Alexandru Vișinescu, a fost acuzat de genocid

Data publicării:
visinescu-4

ACTUALIZARE 11.32. Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General au dispus începerea urmăririi penale faţă de Alexandru Vişinescu pentru genocid, potrivit unui comunicat transmis de instituţie.

În perioada 1956-1963, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a supus colectivitatea reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în Penitenciarul Râmnicu Sărat la condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică a acestora, prin acţiuni ce depăşesc cadrul legal (lipsa medicamentelor şi a îngrijirii medicale refuzul de a acorda asistenţă adecvată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv deţinuţilor, condiţii de detenţie inumane, rele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi)”, arată procurorii.

ACTUALIZARE 11.20. „Institutul salută decizia istorică a Parchetului și vom anunța intensificarea programului de identificare a criminalilor comuniști. Conform Codului Penal, genocidul se pedepsește cu închisoare de la 5 la 20 de ani. Ne motivează decizia, e o recunoaștere publică a profesionalismului institutului, a probelor. Din acest moment, nimic nu ne mai oprește să îi identificăm și să îi punem sub acuzare pe crimninali”, a spus la Digi24 Andrei Muraru, preşedintele executiv al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului.

ACTUALIZARE 11.08. Alexandru Vişinescu a părăsit sediul Parchetului General fără a face declaraţii în legătură cu prezenţa sa în faţa procurorilor.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-a pus sub învinuire pentru genocid pe fostul comandant al penitenciarului din Râmnicu Sărat.

El a fost informat oficial astăzi, în legătură cu aceste acuzaţii.

Vişinescu nu a venit astăzi însoţit de un avocat, ci de rude – o nepoată, soţul acesteia şi fiul lor.

Aceştia au adus copii ale talonului de pensii pentru a demonta ipotezele potrivit cărora pensia lui Alexandru Vişinescu ar fi de mai multe mii de lei.

Potrivit documentului, Alexandru Vişinescu are o pensie puţin peste 3.000 de lei lunar.

El va fi citat din nou în faţa procurorilor, însoţit de avocat.


Alexandru Vişinescu a fost citat de procurori după ce împotriva sa a fost depusă o plângere penală de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.

El trebuie să explice cum s-a purtat cu cei peste 100 de deținuți. 

Alexandru Vişinescu a fost comandantul penitenciarului de la Râmnicu Sărat, din 1956 până la desfiinţarea închisorii, în 1963.  

Primul martor care a fost audiat deja a fost singurul supravieţuitor dintre deţinuţi: Valentin Cristea. Acesta a povestit cum a fost chinuit Ion Mihalache, cum se aplicau pedepsele sub comanda lui Alexandru Vişinescu şi cum frigul şi foamea completau tabloul sumbru din penitenciar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri