Fostul consilier prezidențial George Scutaru și deputatul Dan Motreanu, trimiși în judecată pentru spălare de bani

Data publicării:
ciocan justitie ciocanel sentinta judecatori foto facebook elena udrea 21 08 2015-5

George Scutaru este sub control judiciar, iar Dan Motreanu va fi judecat în stare de libertate.

George Scutaru a fost deputat timp de zece ani şi a demisionat la sfârşitul anului trecut pentru a deveni consilierul preşedintelui Klaus Iohannis. La începutul lunii martie a părăsit şi această funcţie invocând motive personale. Ulterior, politicianul a fost audiat la DNA și pus sub acuzare.

George Scutaru a fost denunţat de preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Buzău, Cristinel Bîgiu. Acesta din urmă a fost trimis în judecată pentru că ar fi luat mită un milion de euro. O parte din aceşti bani, susţinea Cristinel Bîgiu, au ajuns în 2008 la filiala PNL Buzău, condusă la acea vreme de George Scutaru, şi au fost folosiţi pentru finanţarea campaniei electorale.

În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA pentru trimiterea în judecată a lui George Scutaru și Dan Motreanu, se arată că „în cursul anului 2008, o persoană cu funcție de conducere în administrația locală – denunțător în prezenta cauză - a pretins și primit de la o altă persoană suma de aproximativ 1 milion euro, cu titlu de mită, în schimbul sprijinirii acestuia din urmă în demersurile de punere în posesie cu suprafețe de teren aflate pe raza municipiului Buzău.

Din suma de 700.000 euro, bani primiți efectiv de persoana denunțătoare, aceasta le-a remis inculpaților Scutaru George-Adrian și Motreanu Dan Ștefan, sumele de 170.000 euro, respectiv 250.000 euro, conform unei înțelegeri anterioare. Ambele sume au fost date în același scop, respectiv pentru finanțarea campaniei electorale din 2008 (alegeri locale și generale), a candidaților partidului din care fac parte cele două persoane ultim menționate.
Pentru a disimula proveniența acestor sume de bani, inculpații Scutaru George-Adrian, Motreanu Dan Ștefan și Schaer Ana Maria au inițiat un mecanism financiar fictiv, folosindu-se de documente justificative ce nu corespund realității, prin care suma de 1.213.085 lei a fost transferată, în mai multe tranșe, din contul societății administrată de către aceasta din urmă către o firmă care a produs articole de vestimentație folosite ca materiale în campania electorală”, arată DNA într-un comunicat.

Procurorii au pus sechestru asigurator pe bunuri aflate în proprietatea inculpaților, în valoare de 1.213.090 lei, sumă care a fost efectiv plătită firmei producătoare a materialelor electorale.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri