Fostul director al Oficiului pentru Protecția Martorilor și alte zece persoane, trimiși în judecată 

Data publicării:
avocatul poporului ciocanel facebook

De asemenea, tot în stare de arest preventiv au mai fost trimiși în judecată în acest dosar comisarii șefi în cadrul ONPM, Ion-Octavian Nanu, Felicia-Violeta Popa, Aurel Lehăduș și Dan-Cristian Pușcaș. 

În stare de arest la domiciliu au fost trimiși în judecată psihologul din ONPM Andreea-Violeta Liță și comisarul șef Marcel-Daniel Gomeajă.

Totodată, sub control judiciar au fost tirmiși în judecată comisarul șef Viorel Croitoru, directorul adjunct al ONPM Cristian Pintilescu, iar în stare de libertate vor fi judecați comisarii șefi Răzvan Gheorghe și Ștefan Stan.

Conducerea Poliţiei, foşti subalterni, dar şi zeci de martori cu identitate protejată au conturat portretul lui Adrian Bărăscu - acesta voia să aibă independenţă „ca la DNA". Aşa că, spun procurorii, a plătit mese pentru doi deputaţi, ca să îi convingă să schimbe legea, pentru ca puterea instituţiei să fie concentrată în mâna sa. Adrian Bărăscu şi-ar fi dorit ca ultimul cuvânt în privinţa admiterii în programul de protecţie să îl aibă chiar el şi nu magistraţii. 

În rechizitoriul întocmit, procurorii anticorupție arată că, în perioada septembrie – decembrie 2013, Bărăscu Adrian-Augustin, Popa Felicia-Violeta, Nanu Ion-Octavian și Liță Andreea-Violeta au constituit un grup infracțional organizat, grupare la care, în perioada 2014 – noiembrie 2015, au aderat și Croitoriu Viorel-Marcel, Gomeajă Marcel-Daniel, Lehăduș Aurel, Pușcaș Dan-Cristian, Pintilescu Cristian, în scopul săvârșirii infracțiunilor de obținere ilegală de fonduri, deturnare de fonduri, abuz în serviciu și abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

„În contextul amintit, în perioada 2014 – noiembrie 2015, membrii grupului au acționat, pe de o parte, în vederea supradimensionării cuantumului fondurilor bănești necesare protecției martorilor, iar, pe de altă parte, pentru reducerea cheltuielilor destinate folosului exclusiv al martorilor din Programul de protecție.
De asemenea din banii destinați folosului exclusiv al martorilor din Programul de protecție, membrii grupului au achiziționat, de la furnizori preferați, unor bunuri și servicii destinate înzestrării O.N.P.M., precum și destinate funcționarilor instituției, ori au achiziționat bunuri și servicii inutile ori neperformante”, se arată în comunicatul DNA.

De asemenea, în perioada 2014 – 2015,directorul ONPM, în calitate de ordonator terțiar de credite la ONPM, a folosit documente și date inexacte menite să supradimensioneze cheltuielile viitoare, destinate protecției martorilor, și anume 938.180 lei. Acest lucru a condus la virarea sumei de 743.880 lei.

„În perioada 2014 – noiembrie 2015, inculpatul Bărăscu Adrian-Augustin, în calitate de director al O.N.P.M. și ordonator terțiar de credite, cu ajutorul inculpaților Popa Felicia-Violeta,Nanu Ion-Octavian, Croitoriu Viorel-Marcel, Liță Andreea-Violeta, Gheorghe Răzvan-Gabriel,Gomeajă Marcel-Daniel,Pintilescu Cristian și Lehăduș Aurel, care au participat la întocmirea documentației aferente achizițiilor, în mod repetat, a schimbat ilegal destinația sumei de 303.240,83 lei, alocate protecției martorilor, pentru înzestrarea sediului O.N.P.M., precum și pentru dotarea funcționarilor din această instituție, în alte scopuri decât cele stabilite prin bugetul de stat”, potrivit comunicatului citat.

O parte din banii deturnați, circa 106.000 de lei, au fost plătiți furnizorilor. Activitatea infracțională a fost oprită de controlul IGPR din 25 septembrie 2015, în urma căruia au fost suspendate procedurile de achiziție directă a unor produse și servicii, în valoare totală de 196.854,96 lei.

„În aceeași perioadă, inculpații Croitoriu Viorel-Marcel, Nanu Ion-Octavian, Popa Felicia-Violeta și Pintilescu Cristian, în calitate de împuterniciți al ordonatorului terțiar de credite (au semnat pentru directorul O.N.P.M.), beneficiind de ajutorul celorlalți membri ai grupului, au schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinația sumei totale de 41.698 lei alocate protecției martorilor, în baza unor înscrisuri denumite „note justificative”. În perioada 2014 – noiembrie 2015, în contextul efectuării unor achiziții directe și neperformante (sisteme de supraveghere video și alarmare), inculpatul Bărăscu Adrian-Augustin împreună cu alți membri ai grupului și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu. Astfel, nu a fost posibilă aducerea la îndeplinire a măsurilor sporite de siguranță la domiciliu pentru martorii protejați. Acest lucru a dus la prejudicierea, cu suma de 82.409,07 lei, a bugetului destinat protecției martorilor și vătămarea intereselor legale ale martorilor incluși în Program”, potrivit comunicatului DNA.

Banii cu care trebuia să fie protejați martorii au fost folosiți pentru modernizarea centrului operațional de monitorizare și intervenție pentru servicii de pază și protecție al ONPM, iar furnizorii au beneficiat de contravaloarea produselor și serviciilor remise.

„În luna februarie 2015, inculpatul Bărăscu Adrian-Augustin, în calitate de director al O.N.P.M. și ordonator terțiar de credite, beneficiind de ajutorul inculpaților Nanu Ion-Octavian, Popa Felicia-Violeta, Croitoriu Viorel-Marcel, Liță Andreea-Violeta, Gheorghe Răzvan-Gabriel, care au participat la întocmirea documentației prealabile acestei achiziții directe, a încheiat un contract de prestări servicii cu un operator de telefonie mobilă, prin care a achiziționat un pachet de servicii de telefonie mobilă, supraevaluat în raport cu necesitățile punerii în aplicare a măsurilor de protecție dispuse față de martorii incluși în Program. În această manieră, inculpatul a produs un prejudiciu bugetului destinat protecției martorilor în sumă de 64.101 lei, vătămând totodată interesele legale ale martorilor incluși în Program. Urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, funcționarii O.N.P.M. au beneficiat de un folos material injust (un pachet de servicii supradimensionat), iar furnizorul de produse și servicii a beneficiat de contravaloarea produselor și serviciilor furnizate”, precizează DNA.

Mai mult, directorul ONPM l-a amenințat pe un subordonat de al său ca să nu mai formuleze sesizări penale și să nu mai dea declarații defavorabile conducerii instituției, cu prilejul unor cercetări penale.

De asemenea, directorul ONPM i-a „șicanat” și pe martorii incluși în Program.

„În perioada decembrie 2009 – noiembrie 2015, în mod repetat, inculpații Bărăscu Adrian-Augustin, Lehăduș Aurel și Pușcaș Dan-Cristian, și-au încălcat atribuțiile de serviciu, adoptând comportamente șicanatorii la adresa martorilor incluși în Program. Inițial acest comportament privea reducerea cheltuielilor necesare acestora și, ulterior, pedepsirea acelor martori pentru petițiile administrative formulate, care au condus la efectuarea unor verificări din partea Corpului de control al M.A.I., fapta cauzând vătămarea drepturilor persoanelor respective”,se arată în comunicatul DNA. 

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparțin inculpaților inculpații Bărăscu Adrian-Augustin, Croitoriu Viorel-Marcel, Gomeajă Marcel-Daniel, Popa Felicia-Violeta, Pintilescu Cristian, Nanu Ion-Octavian, Gheorghe Răzvan-Gabriel și, Stan Ștefan.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Citiți și: 

Corupție la Oficiul pentru Protecția Martorilor. Alți patru polițiști reținuți, după ce directorul Adrian Bărăscu a fost reținut ieri

Anchetă. Fostul şef al Oficiului pentru Protecţia Martorilor ar fi mers în vacanţe de lux pe banii instituţiei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri