Sari la conținut

Fostul ministru al Apărării Victor Babiuc primește despăgubiri de la statul român

Inițial, Victor Babiuc a refuzat, dar a fost obligat de Curte să accepte despăgubirea.

Fostul ministru al Apărării Victor Babiuc a ajuns în spatele gratiilor în mai 2013. A fost condamnat definitiv pentru că a girat un schimb de terenuri între Armată şi omul de afaceri George Becali, care a păgubit Ministerul Apărării cu aproape 900.000 de dolari.

Decizia definitivă a fost pronunţată după o anchetă care a durat aproape şapte ani. Motiv pentru fostul demnitar să ceară în 2014, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), condamnarea României pentru durata excesivă a procedurilor. Pentru a evita o condamnare, România a încercat să negocieze.

„Guvernul a recunoscut durata excesivă a procedurilor judiciare. S-a oferit să plătească petenţilor sumele comunicate şi a cerut Curţii să scoată cauzele de pe rol, aşa cum prevede Convenţia”, a transmis CEDO.

Deşi reprezentanţii fostului ministru au refuzat să cadă la învoială, Curtea a decis să accepte totuşi propunerea României, iar cauza a fost scoasă de pe rol.

De altfel, potrivit unei centralizări realizate de site-ul juridice.ro, decizii similare au fost luate în 130 de procese anul trecut, care au costat România aproape 340.000 de euro. În alte 155 de cauze, statul s-a înţeles cu părţile, fiind de acord să plătească încă jumătate de milion de euro pentru renunţarea la procese. Reprezentantul ţării noastre în procese spune însă că numărul cauzelor este în scădere.

„2015 Ne-a arătat, aşa cum ne arătase şi 2014, o consolidare a sistemului judiciar. Am avut şi foarte multe soluţii care au confirmat modul în care instanţele sau parchetele au gestionat o cauză, sau soluţia pe care instanţele au pronunţat-o într-o anumită cauză. Sunt multe decizii de inadmisibilitate care îşi confirmă această consolidare a cunoaşterii de către sistemul judiciar a dispoziţiilor convenţionale”, a explicat agentul guvernamental al României la CEDO, Catrinel Brumar.

În urma condamnărilor pronunţate anul trecut în privinţa ţării noastre, statul a plătit şapte milioane de euro.