Fostul procuror Emilian Eva, condamnat la închisoare cu suspendare

Data actualizării: Data publicării:
emilian eva 56

Fostul procuror Emilian Eva a fost condamnat, marţi, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 2 ani şi 11 luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită şi acte de comerţ incompatibile cu funcţia, dar şi la plata unei amenzi în valoare de 12.000 de lei pentru fals în declaraţii, transmite News.ro.

Magistraţii l-au condamnat, marţi, pe fostul procuror Emilian Eva la 2 ani şi 8 luni închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor cu titlu de pedeapsă complementară pentru infracţiunea de luare de mită, dar şi la  9 luni închisoare pentru „săvârşirea infracţiunii de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite”.

De asemenea, i-a fost aplicată o amendă în valoare de 12.000 de lei pentru infracţiunea de fals în declaraţii.

„Aplică inculpatului Eva Emilian pedeapsa de 2 ani şi 11 luni închisoare şi 12.000 lei amendă (corespunzătoare pentru 120 zile-amendă a câte 100 lei pe fiecare zi). Suspendă executarea sub supraveghere a pedepsei de 2 ani şi 11 luni închisoare aplicată inculpatului Eva Emilian pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani”, se arată în sentinţa magistraţilor.

Totodată, magistraţii au dispus scăderea din pedeapsa aplicată a perioadei pe care acesta a petrecut-o fiind reţinut, arestat sau plasat în arest la domiciliu, respectiv între 09.07.2015  până în 04.12.2015, inclusiv.

Emilian Eva a fost achitat pentru acuzaţia de spălare de bani. De asemenea, Ioan Eva şi Eva Bianca Mădălina, fiica procurorului, au fost achitaţi pentru mărturie mincinoasă.

Instanţa a mai dispus confiscarea de la fostul procuror a unor sume de bani şi tablouri, dar şi menţionerea sechestrului pe un imobil din Iaşi.

Decizia magistraţilor nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.

Procurorul Emilian Eva a fost suspendat după ce a fost trimis în judecată de DNA, în septembrie 2015, pentru luare de mită, spălare de bani, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite şi fals în declaraţii.

Emilian Eva a devenit cunoscut după ce l-a trimis în judecată, în 2008, pe Dan Voiculescu, în dosarul ICA, în care omul de afaceri a fost condamnat la 10 ani de închisoare.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri