Fostul secretar de stat în Ministerul Justiției Ovidiu Puțura, urmărit penal pentru corupţie

Data publicării:
ovidiu putura cfr justitie 5554358-Mediafax Foto-Razvan Lupica

ACTUALIZARE 17.00. Procurorii i-au adus la cunoştinţă lui Ovidiu Puţura că este acuzat de dare de mită și trafic de influență.

Potrivit procurorilor, în luna noiembrie 2014, Ovidiu Puțura i-ar fi promis unei judecătoare că, din funcţia pe care urma să o exercite în Ministerul de Justiţie sau printr-un funcţionar de legătură ce îi poate influenţa pe membrii comisiilor de examinare de la nivelul Camerelor Notarilor Publici, va face demersuri astfel încât o persoană din familia judecătoarei să promoveze examenul pentru notari stagiari din anul 2015, prin fraudarea acestuia.

"În schimbul intervenţiei promise, suspectul Puțura Ovidiu i-a solicitat judecătoarei să pronunțe o hotărâre favorabilă într-un dosar în care soția suspectului era reclamant recurent", au scris procurorii în ordonanţa de efectuare a urmăririi penale.

Ovidiu Puțura mai este acuzat că, în perioada 2013 - 2014, a primit de la o persoană foloase necuvenite în cuantum de circa 30.000 de euro, constând în cheltuieli aferente unor partide de vânătoare şi a unor sejururi la mare, un costum de vânătoare, precum şi aproximativ 30.000 de lei, pentru a interveni la judecători să dea o soluţie favorabilă într-un dosar în care persoana respectivă avea calitatea de inculpat.

Procurorii au fost sprijiniţi în acest dosar de Serviciul Român de Informații.


ACTUALIZARE 14.40: Trei judecătoare din Bistriţa-Năsăud au fost ridicate de procurori şi sunt duse la DNA pentru a fi audiate în dosarul în care fostul secretar de stat în Ministerul Justiţiei Ovidiu Puţura este suspectat de trafic de influenţă şi luare de mită, au declarat marţi, pentru Mediafax, surse judiciare. Potrivit surselor citate, cele trei judecătoare ar fi vizate de acuzaţiile de corupţie verificate în acest dosar.


Ovidiu Puţura a fost adus la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), de ofiţeri de poliţie, după ce pe numele lui a fost emis un mandat de aducere.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că Ovidiu Puţura a fost citat într-un dosar în care este suspectat de trafic de influenţă şi luare de mită.

Faptele ar avea legătură cu soluţionarea unui dosar civil şi cu posibile intervenţii în sprijinul unei persoane care voia să dobândească, în urma unui concurs, calitatea de notar stagiar. În cel de-al doilea caz, Ovidiu Puţura ar fi promis că, din funcţia pe care o deţinea atunci în Ministerul de Justiţie sau printr-un funcţionar, poate influenţa membrii comisiilor de examinare de la Camera Notarilor Publici.

Ovidiu Puţura a fost eliberat din funcţia de secretar de stat la Ministerul Justiţiei în 24 februarie 2014, funcţie pe care o ocupa din 17 mai 2012. Anterior, Puţura (PNL) a fost judecător şi director la Direcţia de contencios administrativ din Ministerul Justiţiei.

În 17 ianuarie 2014, Ovidiu Puţura a fost numit în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al companiei CFR. În aceeaşi zi, Ministerul Justiţiei preciza că Ovidiu Puţura poate fi, în paralel, şi secretar de stat în MJ şi membru în consiliul de administraţie al unei regii autonome, respectiv al CFR, după ce Guvernul a aprobat un memorandum în acest sens. Ministerul Justiţiei a transmis aceste precizări după ce presa a vehiculat, imediat după învestirea lui Ovidiu Puţura, că acesta nu poate fi membru în CA al CFR, deoarece are calitatea de judecător pe durata detaşării la Ministerul Justiției.

În iunie 2014, Ovidiu Puţura a fost sancţionat cu avertisment de Consiliul Superior al Magistraturii, pentru că a deţinut, în paralel, funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al CFR şi pe cea judecător.

Secţia pentru judecători a CSM a admis atunci acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva magistratului Ovidiu Puţura, avertismentul fiind dat pentru "încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii".

Oficiali din Inspecţia Judiciară precizau, pentru Mediafax, că Ovidiu Puţura a încălcat articolul 8 litera c) al Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, care stipulează faptul că "judecătorilor şi procurorilor le este interzis să aibă calitatea de asociat sau de membru în organele de conducere, administrare sau control la societăţi civile, societăţi comerciale, inclusiv bănci sau alte instituţii de credit, societăţi de asigurare ori financiare, companii naţionale, societăţi naţionale sau regii autonome".

Ovidiu Puţura declara atunci, pentru Mediafax, că acţiunea Inspecţiei Judiciare este una "nejustificată", pentru că ar fi fost făcută o interpretare greşită a legii.

"În perioada în care am fost secretar de stat, am fost suspendat din magistratură, evident. Ei au avut o interpretare greşită a legii, de la ideea că am avut calitatea de judecător anterior şi ulterior numirii în funcţia de secretar de stat şi, astfel, aş fi fost incompatibil", spunea fostul secretar de stat în Ministerul Justiţiei.

  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri