Sari la conținut

Fostul secretar de stat pentru revoluționari, Adrian Sanda, a fost reținut

Fostul secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor, Adrian Sanda, a fost reţinut miercuri seară, de procurorii Parchetului General. Anchetatorii au informaţii că cel puţin 3000 de români au primit ilegal indemnizaţii de revoluţionari, fără să iasă măcar o clipă în stradă în timpul Revolutiei din decembrie 89.

În prezent, procurorii verifică exact cine a luat bani de la stat, pe baza unei ordonanţe, emisă în urmă cu doi ani. În plus, anchetatorii cred că mai multe persoane, cu funcţii publice înalte, au primit bani pentru a acorda titlurile.

Certificatele le-au adus, falşilor revoluţionari, câte 2.000 de lei pe lună. Alte şase persoane au primit ordonanţă de reţinere.

Secretarul de stat Adrian Sanda, reprezentantul Guvernului în relația cu revoluționarii, a negat orice implicare în presupusele afaceri cu certificate de luptător. De altfel, în urmă cu doi ani susținea că sunt prea mulți revoluționari în România.

„Va trebui făcută o revoluţie şi în rândul revoluţionarilor. Suntem într-o colaborare strânsă cu alte parchete din ţară cu privire la falsuri în înscrisuri, cu privire la declaraţii care nu sunt tocmai adevărate”, spunea Adrian Sanda în decembrie 2014.

Procurorii cred că mulţi revoluționari au primit indemnizaţii de la stat lunar deşi nu aveau acest drept, profitând de o Ordonanţă de Guvern din 2014.

Această modificare legislativă a favorizat apariţia unor persoane interesate să promoveze acţiunile revoluţionarilor din ţară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obţinerea în mod fraudulos a titlurilor de „Luptător cu rol determinant" în cadrul Revoluţiei”, se arată în comunicatul Parchetului General.

Acum dintr-un număr de vreo, până în 17.000 de dosare, prin această reluare de verificare a dosarelor au rămas în jur de vreo 4.000. Oameni în plată cu indemnizaţie lunară. Aici este problema”, a explicat Cristian-George Sefer, preşedintele Comisiei parlamentare a revoluţionarilor din Decembrie 1989.

Procurorii au suspiciuni că 3.500 de titluri de luptători la revoluție ar fi fost acordate ilegale.

Anchetatorii au descins la peste 20 de adrese, în casele unor revoluționari și la sedii de instituții publice.

Polițiștii au făcut percheziții ore în șir la birourile de la Secretariatul de Stat pentru revoluționari. Au ridicat mai mult probe, documente, dar și unități de la calculatoare. Totul s-a desfășurat în prezența secretarului de stat Adrian Sanda, care a fost și el ridicat și dus la audieri.

Adrian Sanda a negat acuzațiile aduse de procurori.

Nu a fost singurul adus la Parchetul General. Sunt zeci de persoane a căror depoziţie poate lămuri situaţia.