FOTO Cum arată cartierul de locuinţe sociale din Constanţa, mândria lui Radu Mazăre, şi ce se ştie despre singura firmă înscrisă la licitaţia de construcţie

Data publicării:
01-9

Motiv de suspiciune de corupţie pentru procurori, cartierul de locuinţe sociale construit la iniţiativa Primăriei din Constanţa este motiv de mândrie pentru Radu Mazăre. Anchetatorilor li se pare însă dubios faptul că la licitaţia pentru construcţie a participat o singură firmă, Shapir Structures, administrată de un offshore din Cipru. Radu Mazăre spune însă că nu are nimic de ascuns în această afacere, că din costul locuinţelor nici nu ar fi avut cum să îşi atragă vreun comision, iar constructorul a ieşit oricum în pierdere.

Cartierul de locuinţe sociale din Constanţa a fost construit de firma israeliană Shapir Structures, administrată de un offshore din Cipru. Procurorii cred că societatea este una dintre firmele de casă ale primarului Radu Mazăre. Shapir Structures este de altfel şi singura firmă care s-a înscris la licitaţia de construcţie organizată în 2011.

Compania colaborează cu Primăria Constanţa de aproape şapte ani, timp în care edilul bănuit de corupţie şi-a pus semnătura inclusiv pe unul dintre cele mai bănoase contracte ale firmei din Israel: asfaltarea străzilor din oraş pentru 40 de milioane de euro.

Shapir Structures a obţinut contracte de reparaţii pentru mai multe drumuri naţionale, printre care şi cel care leagă Baia Mare de Sighetu Marmaţiei. Pentru 88 de kilometri de şosea asfaltată a încasat 370 de milioane de lei, iar alte 65 de milioane de lei au intrat în contul firmei pentru construirea şoselei de centură a oraşului Alexandria.

Într-un raport din 2012 al Corpului de Control al premierului, societatea este acuzată că nu a respectat contractul pe care l-a primit pentru Drumul Naţional 6 Alexandria – Craiova.

Digi24 a încercat să obţină şi punctul de vedere al firmei, însă reprezentanţii acesteia s-au mutat din sediul aflat în centrul Capitalei şi nimeni nu ştie unde pot fi găsiţi acum.

Cât priveşte contractul investigat acum de procurori, primarul Radu Mazăre spune că este perfect legal. Mai mult, el arată că a construit locuinţele sociale la un preţ de patru ori mai mic decât cel al pieţei.

70 de lei chirie. Agent imobiliar: „Atât costă, nu poate să coste mai mult un container... o baracă. Pentru ce să ceri mai mulţi bani?

Cartierul de locuinţe sociale Henri Coandă a costat 31 de milioane de lei, este compus din 906 apartamente şi garsoniere, iar aici locuiesc aproape 3000 de persoane. Primăria lua în calcul construirea altor 18 ansambluri de locuinţe pentru săraci, un teren de sport şi o geamie pentru etnicii musulmani.

În 2013, 1050 de oameni se mutau în primele opt blocuri realizate de Saphir Structures. „Pentru ce îl caută? Ce rău a făcut? Uitaţi la câtă populaţie a băgat... dormeam pe străzi. Ne dă de mâncare, ne dă pachete”, spune una dintre locatarele intervievate de Digi24.

Însuşi premierul Victor Ponta a participat la inaugurarea unora dintre locuinţele sociale, pe 31 iulie 2013, când l-a felicitat pe Radu Mazăre. „Am vrut să vin astăzi aici să îl felicit în primul rând pe Radu Mazăre, să îi mulţumesc în numele dumneavoastră. Nu îi uită pe cei amărâţi, care sunt atât de aproape de cei cu bani mulţi. E un exemplu pentru o ţară întreagă. Nu doar cei cu bani trebuie să trăiască, ci şi cei care au necazuri, cei care au nevoie de ajutor”, spunea Victor Ponta la inaugurarea de vara trecută.


Construirea unei locuinţe în cartierul social a costat aproape 35.000 de lei, iar chiriaşii plătesc cel mult 70 de lei pe lună. Experţii imobiliari admit că este un preţ mic, dar spun că barăcile nici nu merită mai mulţi bani.

Atât costă, nu poate să coste mai mult un container... o baracă. Pentru ce să ceri mai mulţi bani? Sunt preţuri adecvate confortului. Atât costă şi atât îşi permit oamenii, iar unii dintre ei au început să le şi cumpere”, spune agentul imobiliar Ioan Ududec.


Radu Mazăre, în schimb, argumentează că preţul este atât de mic, încât nu ar fi încăput vreun comision în cei 294 de euro pentru metrul pătrat construit şi mobilat din locuinţele sociale. „Acolo e construit cu 270 euro/mp şi cu 294 euro/mp cu tot cu frigider, paturi, mobilier. Eu cred că la sumele astea nu se construieşte nicăieri pe planeta asta. Dacă e să vorbim de comisioane, să mă ierte Dumnezeu... la 270 de euro... Şi-aşa a ieşit în pagubă constructorul”, a declarat primarul Constanţei marţi, la Digi24.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri