Sari la conținut

Frontiera, parc auto de lux din mașini furate

Peste o sută de maşini furate au fost descoperite la frontiere doar în prima jumătate a acestui an. Anul trecut, mai bine de 250 de maşini au fost confiscate de poliţia de frontieră.

Autoturismele care cad pradă hoţilor din România sunt furate, cel mai adesea, la comandă.

Un sfert din maşinile oprite la graniţă sunt luate chiar din România, iar intermediarii sunt prinşi când încearcă să le ducă în străinătate.

De obicei hoţii vin din alte judeţe, dau spargerea şi pleacă. Până proprietarul constată furtul, este posibil ca maşina să fi fost deja dezmembrată pentru piese de schimb.

Iar dacă nu sunt dezmembrate, sunt falsificate actele astfel încât, la verificare, să nu fie depistate. 20 de maşini în valoare de aproape un milion de euro au fost descoperite la graniţa de la Prut anul acesta.

În toate situaţiile, conform legislaţiei, pe numele celor implicaţi în traficul de maşini furate au fost întocmite dosare penale. Persoanele implicate sunt cetăţeni români, moldoveni, bulgari, turci, cehi”, a declarat purtătoril de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Galaţi, comisarul Ion Irimia.

A două metodă de furt este cea a păcălirii firmelor de leasing. Poliţiştii spun că membrii grupărilor au sarcini bine definite şi acţionează ingenios.

Mai exact, se folosesc de persoane pe care le trimit să cumpere maşini în leasing din Italia, Spania sau Germania. Cumpără numai maşini de lux pentru care plătesc cel mult trei rate. Apoi le aduc în România, unde complicii lor le scot la vânzare.

Evident, cu acte false. După ce sunt vândute, membrii grupării declară maşinile furate pentru a justifica neplata ratelor.

La Gardă de Coastă sunt depozitate cele mai multe maşini furate. Aproape 200 de autoturisme are parcul auto de la malul mării.

Valoarea atinge suma de un milion de euro. Autoturismele sunt identificate, sunt aduse în parcul auto”, a declarat Marius Niculescu, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă

Rutele folosite de către traficanţi sunt, în general, orientate dinspre ţările vest-europene spre ţările est-europene: Italia - Austria - Ungaria – România, Germania - Austria - Ungaria - România - Moldova şi Ucraina,

Italia -Serbia - România - R. Moldova - Ucraina sau Federația Rusă.