Sari la conținut

Gabriel Oprea, audiat la DNA

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

ACTUALIZARE 12.20. Gabriel Oprea a plecat de la DNA.

„Sunt nevinovat, sunt un om care şi-a făcut datoria, în cele două dosare - atât cu maşina antemergător, nu am cerut niciodată antemergător am avut ce au avut şi ceilalţi miniştri de interne în baza unui plan din 200, iar cu maşina de la DIPI au fost luate 5.000 de maşini, erau necesare vedeţi contextul de securitate”, a declarat Gabriel Oprea.

El a susţinut că „nu există canapelele” despre care s-a făcut referire că ar fi fost achiziţionate.  La intrarea în sediul DNA, el a spus că este chemat să dea declaraţii în dosarul în care este pus sub acuzare, privind foştii şefi de la DIPI.

În acest dosar, Gabriel Oprea a fost pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu de procurorii DNA, în urma avizului dat de Senat.

DNA cercetează „presupuse acte asimilate corupției săvârșite de persoane din conducerea Departamentului de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I.)”.

În acest context, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general referatul cauzei, în scopul sesizării Senatului cu formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Gabriel Oprea, la data faptei viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne.

„La data de 13 iulie 2015, Oprea Gabriel, în calitate de ministru de Interne și ordonator de credite, cu ajutorul suspecților Nicolae Gheorghe, secretar de stat în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă și Pavel Gabriel-Nicolae, șef al serviciului juridic, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale acestei structuri de poliție și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8 în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor.

Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penală a infracțiunilor de corupție.

Ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei.

În perioada 21 august – octombrie 2015, ministrul de Interne a beneficiat de folosința exclusivă a autoturismului Audi A8, achiziționat astfel.

Denunţători în acest caz sunt trei ofiţeri din MAI a căror identitate este protejată de procurorii DNA. Ofițerii l-ar fi dat de gol pe Oprea că a folosit banii ministerului, mai exact, de bugetul serviciului de informații DIPI, pentru o mașină de lux și o cabină de duș cu hidromasaj.  Gabriel Oprea a spus că acuzațiile sunt nefondate.

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea mai este acuzat de abuz în serviciu în dosarul "Girofarul", pentru că ar fi beneficiat de coloană oficială fără a avea dreptul la aceasta. Mai mult, în baza unui protocol între instituții, el i-ar fi dat dreptul și lui Tiberiu Nițu la coloană oficială, deși legislația prevede că de aceasta pot beneficia doar președintele, premierul și președinții celor două camere ale Parlamentului.

În urma acestei anchete, Tiberiu Niţu a demisionat din funcţia de procuror general.