Gardienii de la Jilava amenință că nu se mai prezintă la serviciu

Data publicării:
gardian

Gardienii de la Jilava spun că se tem de condamnaţi, mulți dintre ei foști consumatori de droguri aflaţi acum în sevraj.

Florin Stoica, liderul de sindicat al gardienilor: „Li se administrează doar tratament. Oricând o pot lua razna. Sunt imprevizibili, sunt bolnavi de SIDA, nu mai au nimic de pierdut. De aici vine teama și frica”.

La sfârşitul săptămânii trecute, un gardian care patrula în secţia celor infectați cu HIV a fost bătut, spun colegii săi.

Ştefan Teoroc, preşedintele Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare: „A fost agresat într-un mod destul de grav. A fost lovit puternic de un deținut. Presupunem că au fost mai multe lovituri. După prima lovitură puternică și-a pierdut cunoștința. Nu își amintește continuarea”.

Gardianul lovit a fost găsit la trei minute după incident.

Angajat al Penitenciarului Jilava: „Suntem destul de tensionaţi de vineri”.

Sindicaliştii spun că în multe penitenciare un singur om are în grijă două-trei sute de deţinuţi. Pericolul este uriaş, mai ales în secţiile celor infectaţi cu HIV, unde gardienii sunt nevoiţi să se apere doar cu folie alimentară.

Ştefan Teoroc, preşedintele Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare: „Au spart geamuri, s-au autorănit pe braţe, pe gât. E foarte greu să te fereşti de sânge, oricât te-ai împacheta în folie alimentară”.

Reprezentanţii gardienilor spun că au cerut în repetate rânduri suplimentarea personalului, însă li s-a răspuns că nu sunt bani. În plus, legea le interzice orice formă de protest.

Până în acest moment, conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor nu a oferit un punct de vedere. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri