George Copos, urmărit penal pentru plagiat și fals în declarații

Data publicării:
Omul de afaceri George Copos
Omul de afaceri George Copos Foto: Agerpres

Gheorghe Popescu este audiat în calitate de martor la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, într-un dosar care a fost deschis în urma unei plângeri făcute de Administrația Națională a Penitenciarelor. Sunt vizate infracțiuni de instigare la abuz în serviciu, participare indirectă la abuz în serviciu și atingere la legea drepturilor de autor.

Prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1 Bucureşti, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul Copos Gheorghe sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de prev. art. 141 din Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe, fals în declaraţii şi participaţie improprie la abuz în serviciu.

În fapt, din probele administrate până la acest moment, suspectul Copos Gheorghe, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate de 4 ani închisoare, a elaborat lucrarea ştiinţifică „Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova (secolele XIV-XVI)”, Bucureşti, editura Niculescu, 2014, 119 pagini, pentru care a obţinut acordarea a 30 de zile câştig, zile de care comisia de liberare condiţionată întrunită la Penitenciarul Bucureşti-Jilava a ţinut cont cu ocazia analizării îndeplinirii criteriilor prevăzute de lege pentru aplicarea acestei instituţii.

La data de 29.09.2014, odată cu publicarea respectivei lucrări, suspectul şi-a însuşit fără drept, în parte, opera unui alt autor şi a prezentat-o conducerii Penitenciarului Bucureşti- Rahova ca o creaţie intelectuală proprie.

De asemenea, la data de 10.09.2014, a semnat un angajament prin care a declarat în mod necorespunzător adevărului că în demersurile întocmirii lucrării ştiinţifice se obligă să respecte normele de bună conduită în cercetare ştiinţifică şi inovare care interzic plagiatul.

Totodată, la data de 29.09.2014, suspectul Copos Gheorghe a solictat conducerii Penitenciarului Rahova acordarea zilelor câştig urmare a publicării lucrării cu caracter ştiinţific menţionată mai sus, pe care a anexat-o cererii, determinând astfel comisia de liberare condiţionată să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu şi să aprobe astfel cererea şi să acorde cele 30 de zile de câştig”, se arată în comunicatul Parchetului.

Plagiatul lui Copos 

Potrivit Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti, cartea pe teme istorice semnată în închisoare nu este originală. Pasaje întregi au fost copiate după lucrarea de disertaţie susţinută de un istoric în 2005. Cartea se numește „Alianțe matrimoniale în politica principilor români din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XVI”.

Deocamdată, copiatul i-a adus lui George Copos 30 de zile de libertate, însă cel mai probabil nu va plăti pentru asta pentru că istoricul nu vrea să depună plângere.

Volumul publicat de George Copos în anul 2014 a fost analizat de trei profesori universitari. Concluzia lor: „Comisia consideră că avem de-a face cu un tip de plagiat subtil, realizat prin copiere deghizată şi repovestire. Nu este vorba despre un clasic copy-paste”, a declarat Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică.

Fostul finanţator al Rapidului a scris după gratii 5 cărţi în 13 luni şi astfel a beneficiat de o reducere de cinci luni a pedepsei.

În martie 2014, George Copos a fost condamnat la 3 ani și 8 luni cu executare în dosarul Transferurilor. În august, fostul finanțator al Rapidului a fost condamnat la încă patru ani de închisoare cu executare în dosarul Loteria I.

În mai 2015, el a fost eliberat condiționat pentru că a executat fracţia de pedeapsă prevăzută în mod obligatoriu de lege, a fost disciplinat, stăruitor în muncă şi a dat „dovezi temeinice de îndreptare”, a arătat Tribunalul Bucureşti în motivarea deciziei de punere în libertate.

Citiți și

ROMÂNIA FURATĂ | Academia Penitenciarelor. Sute de „lucrări științifice” au fost scrise în spatele gratiilor

Articolul de lege care reduce pedepsele deținuților-scriitori a fost suspendat până la 1 septembrie

C. T. Popescu: Să se mențină legea, cu condiția ca aceste cărți să aibă toate un supratitlu: 'Cum am furat'

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri