George Scripcaru, primarul Brașovului, a fost trimis în judecată

Data publicării:
George Scripcaru
George Scripcaru, fostul primar al Brașovului. Foto: Primaria Municipiului Brasov

Foto: Primăria Brașov

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Brașov îl acuză pe George Scripcaru de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată; instigare la tentativă la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dar și de luare de mită.
Alături de edilul Brașovului au mai fost trimise în judecată alte 11 persoane, printre care se numără angajați ai Primăriei Municipiului Brașov, avocați din Baroul Brașov și administratori de societăți comerciale, se arată în comunicatul DNA.

Rechizitoriul DNA:

În perioada 2011-2012, inculpatul Scripcaru George, în calitate de primar al municipiului Brașov, în baza unei înțelegeri prealabile cu inculpații David Mihai Ciprian și Pop Călin Silviu, a acționat și a determinat funcționari din cadrul Primăriei Brașov/ Consiliului Local Brașov și angajați din cadrul SC Cet SA și SC Tetkron SRL să-și exercite defectuos atribuțiile de serviciu, cu ocazia încheierii unor contracte/ convenții cu firma acestuia din urmă, urmărind obținerea, atât pentru sine, cât și pentru această societate și persoanele care o administrau, a unor foloase necuvenite.

Cele trei persoane anterior menționate au beneficiat și de ajutorul inculpatei Vulpescu Mihaela care, în calitate de proiectant, a întocmit mai multe documente (proiect tehnic, studiu de fezabilitate, documentație economică pentru desfășurarea achiziției publice) în care a menționat soluții tehnice imposibil de realizat privind pretensionarea termică, contrare normativelor în domeniu.

Ulterior, ca urmare a indicațiilor pe care le-a dat reprezentanților firmei administrate de inculpatul Pop Călin Silviu, în devizul ofertă întocmit în situațiile de lucrări prezentate la decontare, aceștia au menționat articolul pretensionare termică în aceeași formă.

Astfel, la data de 3 octombrie 2011, primarul a atribuit firmei controlate de inculpatul Pop Călin Silviu un contract de lucrări, printr-o procedură formală de achiziții publice, în cadrul căreia membrii comisiei de selecție a ofertelor au declarat, în mod nelegal, câștigătoare, societatea omului de afaceri, deși aceasta nu îndeplinea condițiile pentru a efectua lucrările respective (lipsă personal specializat și utilaje, lipsă experiență în domeniu, etc.).

Contractul avea ca obiect realizarea interconexiunii rețelei de transport apă fierbinte, în zona de nord a municipiului Brașov. 

Comisia de evaluare a ofertelor a fost compusă din inculpații Mărășescu Isabella Beatrice, în calitate de președinte și Horga Liliana, Radnoti Attila și Bulgărea Lidia, în calitate de membri.

În același context, inculpatul Pop Călin Silviu a depus la dosarul de licitație un înscris sub semnătură privată, falsificat și înregistrat la Primăria Brașov, ce reprezenta un raport care ar fi fost întocmit de inculpata Vulpescu Mihaela.

Deși cunoșteau situația acestui document, membrii comisiei au atribuit contractul respectiv, în valoare de în valoare de 6.136.171,18 lei, societății administrate de inculpatul Pop Călin Silviu.

Pe parcursul derulării contractului, primarul Scripcaru George a aprobat decontarea unor sume pretinse de firma inculpatului Pop Călin Silviu pentru lucrări neexecutate, nejustificate sau supraevaluate, cu consecința prejudicierii bugetului local cu suma de 1.914.926,15 lei, care reprezintă totodată un folos necuvenit pentru societatea respectivă.

Prin intermediul inculpatei Antonie Cristina Iuliana, edilul a primit de la omul de afaceri foloase necuvenite în valoare totală de aproximativ 400.000 lei, constând în materialele electorale pentru alegerile locale din anul 2012 (câteva mii de tricouri, șepci, pixuri, autocolante etc. și pachete cu alimente pentru a fi date alegătorilor).

În cursul lunilor mai – iunie 2012, în vederea disimulării adevăratei naturi a provenienței bunurilor remise cu titlu de mită primarului municipiului Brașov, inculpatul Pop Călin Silviu a efectuat operațiuni comerciale ce nu aveau legătură cu obiectul de activitate al firmelor sale, cu diverse societăți furnizoare de materiale publicitare.

Ulterior, omul de afaceri a dispus înregistrarea în evidențele contabile a unor operațiuni fictive, respectiv achiziția altor produse decât materialele electorale achiziționate în mod real.

Pentru acoperirea acestor fapte, în luna mai 2015, după terminarea controlului Curții de Conturi la primăria municipiului Brașov, dar înainte de redactarea și comunicarea raportului de către auditorii curții, inculpatul Scripcaru George a făcut demersuri și a dat dispoziții atât funcționarilor publici din cadrul Primăriei Brașov, cât și celor din cadrul conducerii Tetkron SRL, respectiv inculpaților Horga Liliana și Radu Claudia-Niculina, să procedeze la ”găsirea unor vinovați” care să răspundă pentru aceste decontări nelegale, lucru cu care acestea din urmă s-au conformat.

În același scop, folosindu-și influența reală pe care o avea în calitatea deținută, inculpatul Scripcaru George a determinat-o pe inculpata Horga Liliana să constituie înscrisuri care ar fi dus la angajarea răspunderii a trei persoane.

Ulterior, la data de 10 iunie 2015, primarul Scripcaru George și viceprimarul Durbacă Alexandrina Adina, având asupra lor înscrisurile respective, s-au deplasat la sediul Tetkron SRL și au solicitat consiliului de administrație al acestei societăți să facă demersuri pentru angajarea răspunderii penale sau disciplinare a persoanelor „vinovate” (în lipsa unui act de control care să stabilească o abatere, un prejudiciu sau alte măsuri).

La data de 11 iunie 2015, ca urmare a acestor solicitări, membrii consiliului de administrație Tetkron SRL, încălcând procedurile interne ale societății, au emis o hotărâre prin care s-a constituit o comisie de disciplină în vederea cercetării angajaților nominalizați de inculpații Scripcaru George și Durbacă Alexandrina Adina.

Această activitate a rămas însă nefinalizată, ca urmare a prezentului dosar penal (la data de 6 iulie 2015 comisia, după efectuarea unor acte efective de cercetare disciplinară a stabilit că nu are competență legală în sensul celor de mai sus)”.

Primăria municipiului Brașov s-a constituit parte civilă cu suma de 1.914.926,15 lei. În cauză, au fost dispuse măsuri asigurătorii în ceea ce-i privește pe inculpații Pop Călin Silviu, Bulgărea Lidia, Vulpescu Mihaela, Scripcaru George și Antonie Cristina Iuliana.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Brașov cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri