George Stanca a fost condamnat pentru plagiat. Scriitorul a modificat traducerea unei cărţi a lui Lev Tolstoi

Data publicării:
george stanca mediafax 1

Decizia vine cu mai puţin de o lună înainte ca judecătorii să decidă dacă procurorii vor ancheta o acuzaţie asemănătoare, care planează asupra premierului Victor Ponta. Hotărârea nu este definitivă şi poate fi atacată la instanţa supremă.

Procurorii spun că lucrarea originală a lui Lev Tolstoi cuprinde 13 volume ce însumează 8.000 de pagini, iar probabilitatea ca doi traducători să selecteze, în mod independent, aceleaşi texte este aproape imposibilă.

Ei susţin că pentru a-şi ascunde plagiatul, George Stanca a semnat volumul cu un pseudonim sub care era totusi cunoscut în lumea literara şi a modificat începutul lucrării dar şi fiecare început de capitol.

Publicistul a semnat apoi un contract cu editura prin care îi ceda drepturile de autor asupra traducerii în limba rusă.

La rândul său, George Stanca susţine că a fost păcălit de editură să accepte plagiatul.

Ce pot să vă spun este că a fost o manevră de vechea conducere a Adevărului în care eu trebuia să pic ca să salvez pe cineva. Întrucât conducerea a căzut, a căzut şi manevra. Am fost achitat”, a declarat George Stanca.

Publicistul a fost într-o primă fază achitat, dar obligat să plătească daune în valoare de 100.000 de euro. Avocatul său nu a fost mulţumit de decizie şi a făcut recurs, aşa încât instanţa supremă a decis rejudecarea cazului.

Cazul s-a întors la Curtea de Apel Bucureşti, la un alt judecător, care în urmă cu câteva luni a decis ca publicistul să rămână cu condamnarea de un an de închisoare cu suspendare.

Acesta este singurul caz de plagiat pentru care a fost dată o sentinţă de condamnare la închisoare. Nu este însă o decizie definitivă şi poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Şi premierul Victor Ponta aşteaptă o decizie din partea magistraţilor instanţei supreme. Pe 20 ianuarie aceştia vor decide dacă va exista o anchetă penală în cazul doctoratului pe care Victor Ponta l-a susţinut în 2003. În vara anului trecut Victor Ponta a fost acuzat că ar fi folosit în lucrarea sa de doctorat texte plagiate din alţi autori.

Un alt caz care a făcut istorie este cel al fostului ministru al Educaţiei, Ioan Mang. El şi-a dat demisia la numai opt zile după ce a fost numit, din cauza unor acuzaţii de plagiat. Consiliul de Etică a decis că Ioan Mang a copiat în mai multe lucrări pasaje scrise de alţii.

Suspiciuni au existat şi în cazul altui ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, dar acestea nu au fost confirmate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri