Gheorghe Ştefan a recunoscut că a finanţat ilegal campania din 2009

Data actualizării: Data publicării:
gheorghe stefan pinalti
Generated by IJG JPEG Library

Fostul prim-vicepreşedinte al PDL Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei în dosarul finanţării acestei formaţiuni politice. În acelaşi dosar a fost cercetat şi fostul copreşedinte al PNL Vasile Blaga. Acuzaţiile se referă la finanţarea PDL în perioada 2009 – 2012, dar în special în timpul campanieie electorale din 2009 pentru alegerea preşedintelui.

Generated by IJG JPEG Library

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus sesizarea instanţei cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei în cazul lui Gheorghe Ştefan, la data faptelor vicepreşedinte al PDL şi primar al municipiului Piatra Neamţ, acuzat de trafic de influenţă şi folosirea influenţei funcţiei de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în dosarul finanţării fostului PDL, transmite News.ro.

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut că, în perioada 2009 - 2012, Gheorghe Ştefan, în calitate de prim-vicepreşedinte al PDL, în scopul obţinerii de sume de bani atât pentru sine, cât şi pentru partid, „şi-a folosit în mod direct influenţa deţinută în mediul politic şi a determinat persoanele cu putere de decizie din ministerele de resort să numească la conducerea unei companii naţionale din domeniul energiei o anumită persoană”.

În aceeaşi perioadă, Gheorghe Ştefan „i-a condiţionat persoanei numite prin influenţa sa că va fi menţinută în funcţia de conducere la compania naţională din energie dacă vor fi atribuite societăţii reprezentate de un om de afaceri din anturajul său o serie de contracte de achiziţii servicii şi produse IT”, potrivit DNA.

„Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie naţională – prin licitaţii trucate – cu firma omului de afaceri, acesta din urmă a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor”, mai arată DNA.

În paralel, Gheorghe Ştefan i-a promis omului de afaceri că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma sa să câştige licitaţiile publice organizate, iar în schimb a pretins şi a primit un procentaj cuprins între 10 şi 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine şi pentru partidul din care făcea parte suma totală de aproximativ 10.000.000 lei (circa 2.350.000 euro), din care 700.000 euro au ajuns la Vasile Blaga, care cunoştea dinainte mecanismul descris anterior şi cu care a fost de acord.

În prezenţa avocatului, Gheorghe Ştefan a declarat că recunoaşte comiterea faptelor de care este acuzat, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv trei ani închisoare şi interzicerea atât pe perioada executării pedepsei cât şi pe o perioadă de trei ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârşirea infracţiunilor.

Procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparţin lui Gheorghe Ştefan. Dosarul de urmărire penală privindu-l pe Gheorghe Ştefan şi acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Bucureşti.

La începutul lunii octombrie, fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare în dosarul „Microsoft”.

Pe 28 noiembrie, procurorii DNA Ploieşti l-au trimis în judecată pe fostul copreşedinte al PNL Vasile Blaga, pentru trafic de influenţă, în dosarul în care erau urmăriţi penal fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă. Potrivit procurorilor, care au dispus disjungerea cauzei, în perioada 2011-2012 Blaga ar fi primit în patru rânduri, prin interpus, suma de 200.000 de euro, precum şi 500.000 de euro de la fostul edil.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri