Gheorghe Ştefan, condamnat la 3 ani şi 3 luni de închisoare. Fusese eliberat condiţionat în septembrie 2017

Data publicării:
gheorghe stefan inquam
Foto: Inquam Photos

Fostul primar al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, a fost condamnat vineri, de Curtea de Apel Bacău la trei ani şi trei luni de închisoare pentru spălare de bani, efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia pe care o deţinea şi folosirea influenţei sau autorităţii pentru a obţine bunuri sau foloase necuvenite. Decizia instanţei este definitivă.

gheorghe stefan inquam
Foto: Inquam Photos

În acest dosar, Gheorghe Ştefan fusese condamnat anul trecut de Tribunalul Neamţ la doi ani de închisoare pentru prima infracţiune, la doi ani şi trei luni pentru cea de-a doua, fiind achitat pentru spălare de bani, iar aceste pedepse au fost atunci contopite cu cea de şase ani de închisoare care fusese primită într-un alt dosar, potrivit News.ro.

Gheorghe Ştefan a fost trimis în judecată de procurorii DNA în acest dosar la sfârşitul anului 2014. El a fost acuzat de faptul că începând cu anul 2009, a administrat în fapt, SC Strong Montaj SA (fostă SC Tehnoutilaj SA), folosindu-se de interpuşi, care au acceptat să figureze formal ca asociaţi şi administratori. “Gheorghe Ştefan şi-a asumat rolul de factor de decizie în SC Strong Montaj SA şi s-a implicat în activitatea de administrare a acesteia (el a dispus efectuarea de plăţi, a făcut demersuri pentru încasarea facturilor emise, pentru obţinerea de finanţări de la diferite instituţii publice, pentru restituirea unor garanţii de bună execuţie, a discutat cu furnizorii de materiale, a cerut să i se prezinte situaţii contabile, a pus în discuţie evaluarea patrimoniului în vederea unor divizări, a solicitat informaţii cu privire la stadiul de realizare a unor lucrări, a intervenit pentru remedierea unor neajunsuri în activitatea firmei, şi-a dat acordul pentru obţinerea unui credit bancar şi constituirea unor garanţii, a convins fidejusori să semneze contractul de credit, a identificat şi a discutat oportunităţi de afaceri, a dispus acordarea de împrumuturi unor firme afiliate etc.)“, au precizat procurorii anticorupţie.

DNA a menţionat că în vederea scoaterii din SC Strong Montaj SA a sumelor de bani obţinute din infracţiuni şi a ascunderii adevăratei naturi a provenienţei acestora, Gheorghe Ştefan s-a folosit de diverse societăţi comerciale pe care le controla: SC Best GSG SRL, SC Giga Star SRL, SC Euromedia TV SRL, SC Sonic Media SRL, în beneficiul cărora, în perioada 2010-2014, a dispus, a iniţiat, a coordonat efectuarea de plăţi de către SC Strong Montaj SA, pentru servicii fictive, inutile ori nejustificate economic. Astfel, între 2010 şi 2014 au fost scoşi din SC Strong Montaj SA, supuşi unui proces de spălare a produsului infracţiuni, aproximativ un milion de euro.

În 3 octombrie 2016, Gheorghe Ştefan a fost condamnat la şase ani de închisoare în dosarul Microsoft, iar în vara anului trecută pedeapsa sa a fost redusă la trei ani şi jumătate în urma denunţurilor pe care fostul edil le-a făcut în mai multe dosare instrumentate de DNA. În septembrie 2017 Gheorghe Ştefan a fost liberat condiţionat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri