Ginerele lui Traian Băsescu, Radu Pricop, achitat definitiv

Data publicării:
161019_radu_pricop_00_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ginerele lui Traian Băsescu, Radu Pricop, a fost achitat definitiv, joi, de către magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul de complicitate la şantaj şi instigare la fals în declaraţii în care a fost judecat. Pe de altă parte, magistraţii l-au condamnat la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pe Sergiu Lucinschi, fiului fostului preşedinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi, pentru trafic de influenţă şi fals intelectual, informează News.ro.

161019_radu_pricop_00_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Magistraţii l-au achitat, în schimb, pe Sergiu Lucinschi pentru şantaj şi fals în declaraţii.

Astfel, magistraţii menţin decizia de achitare a lui Radu Pricop, pronunţată în noiembrie 2017 de către Curtea de Apel Bucureşti.

Cei doi au fost trimiși în judecată în 2015. Sergiu Lucinschi a fost acuzat că şi-a şantajat un fost partener de afaceri cu o plângere penală. I-ar fi cerut 4 milioane de euro pentru a îşi retrage denunţul.

Radu Pricop a fost acuzat că, în calitate de avocat, ar fi redactat mai multe documente folosite pentru şantajarea omului de afaceri.

Faptele care au fost judecate

În iunie 2015, Sergiu Lucinschi, fiului fostului preşedinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi, şi Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte Traian Băsescu, au fost trimişi în judecată în dosarul privind şantajarea lui Alexandru Horpoş, de la care Lucinschi ar fi cerut patru milioane de euro pentru a-şi retrage o plângere de la DIICOT.

Sergiu Lucinschi era acuzat de şantaj, trafic de influenţă, fals în declaraţii şi instigare la fals intelectual, iar avocatul Radu Pricop, de complicitate la şantaj şi instigare la fals în declaraţii.

Potrivit rechizitoriului, în perioada decembrie 2014 - martie 2015, Sergiu Lucinschi, cu complicitatea avocatului Radu Petru Pricop, a constrâns un om de afaceri, denunţător în cauză, să îi dea patru milioane de euro, sumă pe care acesta nu i-o datora lui Lucinschi. Banii au fost ceruţi în contextul în care firma la care Lucinschi era asociat şi acţionar a introdus la DIICOT o plângere penală, „dând, în mod intenţionat, unor afaceri comerciale nerentabile, o încadrare juridică penală”. Sergiu Lucinschi i-ar fi spus omului de afaceri că, dacă este de acord să îi cea cele patru milioane de euro cerute, va retrage plângerea de la DIICOT.

În perioada ianuarie 2015-martie 2015, Remus Tudoran Jurj, în calitate de procuror DIICOT, având în instrumentare două dosare penale care îl priveau pe Alexandru Horpoş, l-ar fi sprijinit constant pe Sergiu Lucinschi, prin dirijarea unor momente ale anchetei penale într-o manieră fie favorabilă, fie nefavorabilă omului de afaceri cercetat, în funcţie de cum decurgeau discuţiile pentru remiterea banilor.

Astfel, în 19 februarie 2015, procurorul Jurj a emis, cu încălcarea dispoziţiilor legale, o ordonanţă prin care i-a permis omului de afaceri părăsirea pentru cinci zile a teritoriului României, cu destinaţia Zambia.

Ulterior, în 6 martie 2015, cu prilejul prelungirii măsurii controlului judiciar în cazul omului de afaceri, într-una dintre cauze, procurorul DIICOT i-ar fi comunicat lui Horpoş că are în lucru şi alt dosar penal şi că, dacă cele sesizate se vor confirma, va lua măsurile care se impun.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri