Grefierii reacţionează: Dosarele profesionale ale magistraților au caracter personal, nu avem atribuţii în întocmirea acestora

Data actualizării: Data publicării:
statuie justitie_shutterstock_282701687
Foto: Shutterstock

Grefierii intervin în scandalul dintre Augustin Lazăr şi Tudorel Toader privind ordonanţa de clasare a unui dosar al preşedintelui Klaus Iohannis, act invocat de ministrul justiţiei pentru declanşarea procedurii de revocare a lui Augustin Lazăr. Într-un punct de vedere care are ca scop "apărarea reputaţiei profesiei", ei subliniază că dosarele profesionale ale magistraților au caracter personal, cu atât mai mult cele pentru depunerea candidaturilor în vederea ocupării unor funcții de conducere vacante, iar candidatul trebuind să-și întocmească, personal, dosarul în vederea depunerii candidaturii.

Procurorul general Augustin Lazăr a afirmat, după ce Ministerul Justiţiei a făcut publice documentele referitoare la numirea sa, că a aflat abia după o săptămână de suspans că ordonanţa de clasare invocată de ministrul justiţiei nu a fost emisă, confirmată sau verificată de el, când era procuror la Alba Iulia, apreciind că acesta este "un mod tipic de manipulare prin distorsionarea adevărului". Lazăr a explicat modul în care a apărut eroarea referitoare la clasarea unui dosar vizându-l pe preşedintele Iohannis, referindu-se la o "eroare de grefă: "Efectuând copii după documente redactate de A. Lazăr, grefiera a fotocopiat, urmare a unei erori generate de identitatea numelui de familie, ordonanța emisă de procurorul șef adjunct de secție Cristian A. Lazăr din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție." 

În replică, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, afirmă că nu este vorba de nicio eroare referitoare la "ordonanţa de clasare din dosarul de candidatură a lui A. Lazăr". "Întrebarea mea era următoarea - cum se justifică o astfel de ordonanţă în dosar", adaugă el.

Comunicatul integral transmis de Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial, afiliat la Federația PUBLISIND (Federație reprezentativă la nivelul sectorului de activitate Administrație Publică):

„Având în vedere informațiile apărute în presă, cu privire la „eroarea de grefă” care a stat la baza întocmirii dosarului profesional pentru depunerea candidaturii pentru funcția de Procuror general al României, la solicitarea membrilor, în vederea apărării reputației profesiei acestor categorii profesionale, înțelegem să facem următoarele precizări:

Potrivit regulamentelor de ordine interioară ale instanțelor judecătorești și parchetelor de pe lângă acestea, printre atribuțiile grefierilor nu se regăsește vreo atribuție în ceea ce privește întocmirea dosarului profesional al vreunui magistrat pentru depunerea candidaturii în vederea ocupării unor funcții de conducere, cel mult, putând fi vorba despre acordarea unui ajutor/suport magistratului respectiv, din punct de vedere colegial, de către grefier.

Dosarele profesionale ale magistraților au caracter personal, cu atât mai mult cele pentru depunerea candidaturilor în vederea ocupării unor funcții de conducere vacante, candidatul trebuind să-și întocmească, personal, dosarul în vederea depunerii candidaturii.

Identificarea unei presupuse „erori de grefă” pentru a justifica includerea unor înscrisuri în dosarul profesional care a stat la baza depunerii candidaturii pentru ocuparea funcției de conducere în discuție, aduce grave prejudicii de imagine profesiei de grefier, față de care înțelegem să tragem un semnal de alarmă factorilor decidenți, pentru a nu mai folosi această profesie ca instrument în lupta actuală dintre cele două ministere.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri