Guvernul a cerut în instanţă anularea contractului de prelungire a licenţelor Microsoft

Data publicării:
microsoft mediafax

Guvernul României a inițiat două acțiuni în instanță de stopare a plăților și automat a contractelor Microsoft, și a intermediarilor. Mai exact, Guvernul României atacă toate contractele Microsoft, adică suplimentarea contractelor din 2013 prin contractele care au fost încheiate în 2009.

Cele două acțiuni în instanță vizează inclusiv intermedieri, UniCredit - banca ce finanțează achiziția acestor contracte Microsoft.

Acestea nu sunt primele procese de acest gen, statul român a încercat inclusiv în cursul anului trecut să stopeze plățile către contractele Microsoft. 

Ancheta în dosarul Microsoft a fost declanşată în urma unei sesizări depuse la DNA de Corpul de Control al premierului Victor Ponta. Acesta a descoperit nereguli în cazul contractelor semnate între ministerul Educaţiei şi Microsoft pe vremea lui Daniel Funeriu.

Procurorii anticorupţie au extins însă ancheta şi au descoperit că astfel de nereguli ar fi fost săvârşite de demnitari din toate guvernele din perioada 2000-2012. Valoarea contractelor semnate de companiile Microsoft, Siveco şi EADS cu statul român depăşeşte 1 miliard de euro.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că mita oferită demnitarilor este de peste 60 de milioane de euro.

În acest dosar, Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan, Gabriel Sandu şi Nicolae Dumitru sunt urmăriți penal și se află în arest preventiv de la sfârșitul lunii octombrie. 

Oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru, precum şi primarul suspendat al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani.

Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor, este acuzat de luare de mită în formă continuată şi spălare de bani.

Citiți și:
Anchetă în Germania în dosarul EADS 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri