Harta șefilor de județ certați cu legea. Opt președinți de consilii județene sunt urmăriți penal

Data publicării:
sefi

Dintre toţi însă, unul singur este aproape de o soluţie definitivă. Este dosarul lui Constantin Nicolescu, de la Argeş, care a fost condamnat recent la trei ani şi patru luni de închisoare. Dosarul lui Marian Oprişan, de exemplu, liderul de la Vrancea, este tot la prima instanţă, deşi a fost trimis la judecătorie în 2006.

Nicuşor Constantinescu este la al treilea mandat la şefia Consiliului Judeţean Constanţa. Contabilizează şi trei dosare penale, pentru că mai are un alt dosar în care este acuzat de retrocedări ilegale în judeţ.

În acelaşi dosar e judecat şi primarul din Constanţa, Radu Mazăre. Edilul, care s-a făcut remarcat prin organizarea unor carnavaluri extravagante pe străzile din Mamaia, este acuzat că a prejudiciat statul român cu peste 70 de milioane de euro prin retrocedări ilegale.

Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş este aproape de o sentinţă finală în dosarul de corupţie. A fost condamnat la trei ani şi patru luni cu executare într-unul din dosarele în care a fost judecat pentru abuz în serviciu. Aproape după fiecare întâlnire cu procurorii, Nicolescu a ajuns la spital.

Un alt lider politic apare pe harta aşa numiţilor baroni locali cu probleme penale. Liviu Dragnea, acum vicepremier, a condus timp de trei mandate judeţul Teleorman. Pe ultima sută de metri la şefia CJ s-a ales cu dosar penal. Dragnea este acuzat că şi-a folosit funcţia de conducere din partid ca să orchestreze fraudarea refendumului din 2012.

Am văzut şi eu la televizor comanda dată de Traian Băsescu la DNA, să trimită dosarul în instanţă. Asta e o lovitură, după părerea mea, destul de tare la temelia democraţiei”, spune Dragnea în luna noiembrie a anului trecut.

Doljul contabilizează deja un lider local trimis în închisoare. Antonie Solomon, fostul primar al Craiovei, ispăşeşte condamnarea la trei ani de închisoare, primită pentru luare de mită. Solomon a fost găsit vinovat că a luat 50.000 de euro mită de la afaceristul Cornel Penescu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a ajuns în această iarnă la prima întâlnire cu procurorii anticorupţie. Ion Prioteasa, deja la al treilea mandat, este acuzat că a trucat mai multe licitaţii publice.Urmărirea penală a început după ce procurorii au descins atât în sediul Consiliului Judeţean, cât şi în locuinţa lui Prioteasa.

Lista continuă cu Marian Oprişan. Trimis în judecată în 2006, liderul judeţului Vrancea aşteaptă să primească o primă sentinţă în dosar. Procurorii îl acuză pe Marian Oprişan că a creat un prejudiciu de două milioane de euro.

La Brăila, şeful consiliului judeţean, Gheorghe Bunea Stancu, este achitat de prima instanţă, după ce a fost acuzat că a finanţat ilegal campania lui Mircea Geoană şi i-a cerut miliardarului Ioan Niculae un milion de euro. Procurorii au contestat deja decizia de achitare a liderului local.

Preşedintele Consiliului Judeţean de la Satu Mare nu este implicat în nici un dosar penal. Adrian Ştef a avut, totuşi, o primă întâlnire cu procurorii anticorupţie. A dat declaraţii ca martor într-un alt dosar care anchetează fraudele de la referendum. Ştef a fost audiat cu puţin timp înainte să fie chemat şi naşul său, fostul minstru, Ovidiu Silaghi.

Liderul de la Prahova, Mircea Cosma, nu este nici el achetat de DNA, dar nici nu a răsuflat liniştit. Fiica acestuia este urmărită penal într-unul dintre cele mai mari dosare de evaziune. Andreea Cosma este acuzată de spălare de bani şi evaziune

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri