Hoții de catalizatoare dau tot mai multe lovituri în București. Zeci de șoferi reclamă furturile în fiecare săptămână

Data actualizării: Data publicării:
marius-mecanic-auto-furturi-catalizatoare
Marius, un mecanic auto din București, spune că șoferii cred că au toba spartă, ca să afle că li s-a furat catalizatorul. Foto: Digi24

Sunetul auto de tobă stricată a început să se audă tot mai des în Capitală. Nu este de vină vreo problemă mecanică, ci mai multe grupuri care s-au specializat în furtul de catalizatoare auto. Piesa, extrem de scumpă, este vânată în special pentru cantitățile mici de aur și platină din componența sa. În Capitală, în fiecare săptămână sunt zeci de păgubiți care vin la poliție să reclame paguba.

Șofer păgubit: „Acum o săptămână mă pregăteam ca omul să plec la serviciu și, când m-am urcat în mașină și am pornit-o, am auzit un zgomot foarte puternic de tobă spartă și am mers la service. Acolo am observat că mi s-a furat catalizatorul”.

Acest tânăr a constatat că mașina perefect funcțională, lăsată în parcare peste noapte, la câteva ore distanță scotea un sunet asurzitor. La scurt timp și-a dat seama că nu este singurul proprietar care are această problemă.

Cristian Popa, jurnalist Digi24: Numai din această parcare, în urmă cu o săptămână, hoții au dat spargerea vieții lor, trei autoturisme au rămas fără catalizatoare în doar câteva minute.

Polițiștii spun că de la începutul anului, au cel puțin 20 de plângeri pe săptămână de la șoferi care reclamă că le-au fost furate catalizatoarele de pe autoturisme.

Ciprian Romanescu, purtător de cuvânt al Poliției Capitalei: „De obicei fac un studiu, studiază mașinile pe care urmează să le urce pe cric de unde urmează să sustragă catalizatorul. Aceste piese se pot vinde destul de ușor”.

Cele mai multe furturi au o țintă foarte clară. Piesa auto este dezmembrată pentru a extrage cantitea de câteva grame de aur și platină.

Marius, mecanic auto: „Catalizatorul are rolul ca mașina să polueze cât mai puțin. Odată scos, mașina poluează mult mai mult. S-au prezentat la service, au crezut că au toba spartă, că au luat vreo piatră ceva și de fapt s-au trezit peste noapte fără catalizator”.

Hoții au metode din ce în ce mai inventive.

Daniel Paraschiv, polițist la Secția 19 a Capitalei: „Ca lucru inedit, lângă mașina ridicată pe cric am observat în portbagaj că era o cutie de tip fast food în care aceștia își puneau sculele”.

Acești tineri au fost prinși de o patrulă, în toiul nopții, în sectorul 3 al Capitalei.

Marian Enoiu, agent șef la Secția 19: „Am observat un autoturism ridicat pe cric, ne-am apropiat de autoturismul respectiv, o persoană era sub autoturism iar lângă alte trei persoane”.

Polițiștii spun că furtul unui catalizator de pe autoturism poate dura și un minut. În cele mai multe cazuri, hoții au cunoștințe mecanice și nu este exclus pandemia să îi fi adus înapoi în țară, unde continuă vechile obiceiuri.

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri