IMPARȚIAL. Ana Diculescu Șova: „Accesul la un act de justiție trebuie să-ți fie limitat”

Data publicării:
27122012 20m 20mama 20lu 20sova-40813

„A exercita această profesie e a exercita o misiune socială, a fi de oameni și de problemele lor, probleme care de la om la societate sunt foarte simplu transferate”, consideră Ana Diculescu Șova.

Avocatul a detaliat motivele pentru care își iubește țara, de care îi este dor în fiecare călătorie.

„Sunt obligată de aceste reguli morale (cuprinse în scrierile lui Platon și Cicero), de credința în care sunt crescută, de cultura în care sunt crescută, să-mi fac datoria bine aici”, a mărturisit Ana Diculescu Șova.

Avocatul a împărtășit că principiul după care se ghidează este cel al toleranței. „Chiar dacă sunt un om despre care se spune că sunt extrem de aspru, chiar dur, măsura lucrurilor eu o aleg din această perspectivă. Toleranța te face să creezi. E foarte simplu să distrugi, dacă nu ești pregătit să construiești, să pui în loc ceva, ești un om al răului”, consideră avocatul din București.

„Mi se pare că dacă perdepsim încontinuu, dacă nu cruțăm pe unul pentru un defect mic și nu îi valorificăm o mare calitate greșim. Prefer să fiu tolerantă cu un defect mic și să construiesc pe o mare calitate a acelui om”, a subliniat Ana Diculescu Șova.

Care este leacul propus

„(În societatea noastră) căutăm lucrurile minore, căutăm lucrurile minore din care facem aproape spectacol, căutăm lucrurile care ne plac în zona circului”, este de părere avocatul, referindu-se la tendința pedepsirii.

„Leacul ar fi să responsabilizăm toate zonele: presa să își atingă țelurile pe care le are și să-și atingă standardul și să reacționeze în baza nobleței care ar trebui să o caracterizeze, și anume să se cantoneze la știre, atunci când este o știre, și să formuleze opinii atunci când lucrurile sunt clarificate. Presa nu are rolul să clarifice, ci să semnaleze. Și pentru că sunt într-un domeniu în care, în justiție, procesele se judecă la televizor, protestez cu toată ființa mea împotriva acestui mod de a supune publicului judecățile proceselor altfel decât în sălile de judecată. Sunt absolut nocive”, a declarat Ana Diculescu Șova.

„Nu poți să condamni, nu poți să evaluezi ceea ce judecătorul trebuie să facă. Dacă vom continua așa, vom avea și niște judecători timorați. Este limpede că nu-i poți opri să se uite la televizor, nu-i poți izola”, subliniază avocatul.

Care ar trebui să fie relația justiție - presă

„Judecătorul este parte a unei puteri pentru care trăsătura de bază trebuie să rămână discreția. Dar nu numai discreția lui, dar și discreția celorlalți în legătură cu el. Dacă poți să ții în lumina reflectoarelor cât de mult poți un parlamentar care are o inițiativă legislativă, care se zbate pentru a o impune, un judecător care are de judecat un caz trebuie lăsat în liniște și în pace. Dacă un parlamentar vine și face un proiect care interesează pe toată lumea, și, cunoscându-l, poți să ai acces la el și poți să comentezi, pentru că accesul la comentarea actelor publice este unul dintre marile câștiguri, accesul la un act de justiție trebuie să-ți fie limitat, pentru că acolo lupta este pentru un drept, o libertate a unui singur individ, dincolo e vorba de interesul tuturor. Nu poate fi tratat un parlamentar la fel ca un judecător, din perspectiva presei, pentru că finalitatea muncii lor este diferită”, a explicat Ana Diculescu Șova.

Întrebată de Luca Niculescu cu s-ar putea altfel decât așa, cum se întâmplă, să responsabilizezi aceste categorii de lucrători publici și dacă presa n-ar trebui să comenteze deciziile justiției, avocatul Ana Diculescu Șova a răspuns: „Ba da, trebuie să comenteze deciziile irevocabile ale justiției și până atunci să facă numai informări cu privire la proces. Dar dacă faci o dezbatere despre încadrare juridică și îți mai dai și cu părerea cât este de vinovat sau că n-a făcut asta, că știu eu că n-a făcut asta sau nu se poate să speculezi că a făcut asta este foarte grav.”

„Hotărârile judecătorești trebuie comentate. Sunt dintre cei care consideră că hotărârile judecătorești trebuie publicate cu numele judecătorilor. Ședințele trebuie să fie publice, nu degeaba scrie în Constituție, pentru că judecătorul, pentru oamenii care sunt acolo, trebuie să aibă comportamentul care să ducă la respectul lui. (...) Hotărârile judecătorești trebuie supuse criticii, dar judecătorul individual – sunt alte remedii pentru judecătorul care greșește și acolo trebuie lucrurile să funcționeze bine. Deocamdată ne așezăm, ca să zic așa”, a subliniat avocatul Ana Diculescu Șova.

Avocatul a vorbit și despre percepția corupției în sistemul judiciar român, despre care crede că nu se ridică la nivelul de fenomen, dar și despre practica din alte țări menită să o combată în rândul corpului magistraților.

CV impresionant

Ana Diculescu Șova este senior partener al firmei de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Peterson, căreia i s-a alăturat în anul 2001.

Conform CV-ului postat pe site-ul firmei,Ana Diculescu Șova a reprezentat clienții NNDKP în toate procesele majore din România.

Este absolventă a Facultății de Drept a Universității București și membru al Baroului București.

Potrivit portalului de profil Bizlawyer, a reprezentat importante companii străine printre care Otto Wolff Handelgesellschaft GmbH, Thyssen Krupp Steel AG, care a avut pe rol cel mai vechi proces din România, Bechtel, Roșia Montana Gold Corporation sau Tenaris.

A fost consilier și membru al Comisiei Permanente a Uniunii Avocaților din România și consilier al Baroului București și a ocupat și funcția de judecător ad-hoc la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Potrivit Ziarului financiar, Ana Diculescu Șova este căsătorită cu poetul și criticul literar Coman Șova și este mama vitregă a lui Dan Șova, actualul ministru delegat pentru proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine.

Urmăriți dezbaterea, intergal, în materialul video atașat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri