IMPARȚIAL. R. Cazanciuc: Răspunderea ministerială trebuie abordată tot ca prevenție

Data publicării:
robert cazanciuc 5503704-Mediafax Foto-Razvan Lupica

Urmăriți principalele declarații ale Ministrului Justiției, Robert Cazanciuc:

”Am terminat în urmă cu o oră audierile pentru judecătorul CEDO. Au fost cinci audiați. Mâine vom anunța rezultatele selecției – trei nume care trebuie prezentate Guvernului.

A fost extrem de interesantă audierea de astăzi, spre satisfacția noastră toți s-au prezentat destul de bine. În final, unul singur va fi ales, și nu de către România.

Fiecare stat desemnează un judecător la CEDO, care devine independent, nu reprezintă interesele României.

E foarte greu săspunem că poate fi dată ca sigură candidatura unui judecător, pentru că acest lucru se decide la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Cred că e aproape imposibil să creadă cineva că putem influența. Dacă va fi Iulia Motoc, înseamnă că ea s-a prezentat cel mai bine”.

Despre Grupul interministerial strategic pentru combaterea criminalității:

Noi trebuie în primul rând să ne asigurăm că rezultatele luptei împotriva corupției se vor menține. Un rol important îl are și prevenția.

Putem să avem rezultate concrete în privința combaterii corupției, dar putem spune că avem un mediu propice atunci când și prevenția e consolidată.

Trebuie să avem un cadru onest, concurențial.

Suntem într-o etapă de evaluare, după care vom propune măsuri concrete, mai ales pe partea de prevenție, pentru că pe partea de combatere există rezultate.Tot ce trebuie să facem este ca procurorii să-și poată face în continuare meseria.

Dacă sunt sau nu probleme cred că putem să vedem și prin apetența unor parteneri străini de a face afaceri aici. Cei care sunt aici au percepția că situația s-a îmbunătțit. Suntem într-o zonă de consolidare a încrederii, pe un trend ușor pozitiv.

În privința răspunderii ministeriale, trebuie abordată tot ca un fel de prevenție, dar nu trebuie să ajungem la exagerări”.

Despre un consiliu separat pentru procurori:

„Punctul de vedere oficial este în curs de consolidare. Am discuții cu procurorii pentru a vedea dacă să avem un consiliu comun sau consilii separate. Nu cred că trebuie să modificăm de dragul de a modifica, ci doar dacă avem garanția că vom avea un mecanism mai eficient”.

Discuția cu ministrul Justiției are loc în contextul în care azi s-a derulat o dezbatere pe tema proiectului de revizuire a Constituției.

Cu această ocazie, Oana Schmidt Hăineală, președintele Cosniliului Superior al Magistraturii, a declarat, cu referire la amendamentul care le va permite parlamentarilor să cheme la audieri pe oricine consideră de cuviinţă, că magistrații nu pot fi chemați să dea socoteală în fața altei puteri a statului. Ea a precizat că din acest motiv avem judecători și procurori independenți.

Citiți și:

T.Chiuariu, despre audierea oricărei persoane în comisii parlamentare: Nu e cu țintă către procurori

Victor Ponta: Nu e sfârşitul lumii dacă procurorul general sau şeful CSM vor fi audiaţi în Parlament

Opoziția nu vrea ca procurorii să fie convocați la audieri în Parlament

CULTURA POLITICĂ. Laura Ștefan: Noua Constituție conține prevederi care încalcă statul de drept

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri