În oglindă. Războiul declaraţiilor dintre Klaus Iohannis şi Tudorel Toader

Data publicării:
180222_DECLARATII_TUDOREL_TOADER_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Luni ar putea fi luată decizia sesizării CCR pe tema unui conflict între Guvern şi Preşedinte. Ministrul Justiţiei Tudorel Toader vrea să conteste la Curtea Constituţională decizia preşedintelui de a nu o revoca pe Laura Codruţa Kovesi de la conducerea DNA. Tehnic are însă nevoie de acceptul premierului Viorica Dăncilă, pentru că doar şeful Guvernului sau preşedintele uneia dintre camere poate sesiza CCR.

Ministrul crede că președintele a declanșat un conflict constituțional cu Executivul în momentul în care a decis să nu o revoce pe Laura Codruța Kovesi.

Tudorel Toader: „Sesizarea Curţii este în lucru. Noi, la minister, i-am dat o formă pe care trebuie să o modificăm”.

Klaus Iohannis: „După părerea mea nu există niciun conflict și niciun temei pentru o sesizare a Curții Constituționale. În final decizia mea, legislația în vigoare a fost respectată sută la sută”.

Tudorel Toader: „Vom integra şi argumentele dânsului”.

Klaus Iohannis: „Ar fi deosebit de ciudat dacă de fiecare dată când un decident ia o decizie care nu convine unui partener sau unei instituții să ne aflăm în fața unui conflict constituțional”

Tudorel Toader: „Şi pentru dânsul ca pentru orice român este același drept al libertății de exprimare”

Klaus Iohannis: „Personal, putem să înţelegem că ministrul este nemulţumit că nu i s-a acceptat solicitarea, dar până la conflict instituţional e cale lungă”.

În războiul declarațiilor, ministrul justiției este susținut de liderii coaliției PSD-ALDE.

Liviu Dragnea: „Nu am pregatirea constituţională a preşedintelui Iohannis, ca inginer nu-mi dau cu părerea, în schimb politic susţin demersul lui Tudorel Toader”.

Călin Popescu Tăriceanu: „Decizia de propunere şi revocare trebuie să aparţină ministrului Justiţiei. Cred că sesizarea trebuie făcută. Este rolul CCR să se pronunţe”.

La rândul său, opoziția e de partea președintelui și crede că nu sunt motive pentru care judecătorii CCR să îi dea dreptate ministrului justiției.

FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri