Încrengăturile din dosarele Duicu și Bercea Mondial. Soția șefului IPJ Mehedinți a preluat dosarul interlopului în 2011

Data publicării:
elisabeta ponea captura2

Anchetatorii susţin că şeful Poliţiei Judeţene Mehedinţi, Constantin Ponea, ca să fie sigur că rămâne în funcţie, i-ar fi cerut ajutorul lui Adrian Duicu. Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi ar fi luat legătura cu Doru Dumitrescu, adjunct al secretarului de stat din MAI Anghel Andreescu, care ar fi intervenit apoi la şeful Poliţiei, Petre Tobă. Iar Constantin Ponea ar fi primit o ofertă de promovare.

Trafic de influență la nivel înalt:

Adrian Duicu: „Tie ţi-a rezervat director adjunct la Ordine Publică şi-l ţine până te hotărăşti tu să pleci de-acolo şi i-am spus: nu pleacă acum de aicea…"

Adrian Duicu şi-ar fi folosit influenţa şi pentru promovarea Elisabetei Ponea, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, într-un post din Parchetul General sau DNA.

Interceptările arată că Adrian Duicu l-a sunat pe şeful organizaţiei judeţene de tineret a PSD, Adrian Bădescu, iar acesta urma să apeleze la Vlad Stoica, şeful cancelariei premierului. Anchetatorii susţin că CV-ul soţiei şefului IPJ Mehedinţi trebuia să ajungă la Victor Ponta, iar principala dovadă ar fi că în septembrie 2013 ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a propus-o pe Elisabeta Ponea la conducerea Secţiei Judiciare a DNA.

Trafic de influență la nivel înalt:

Adrian Duicu: N-o să-i spun lu' Vlad prin telefon eu.

Adrian Bădescu: Aşa?

Adrian Duicu: Să-i ducă CV-ul lu'... M-a întrebat de CV-ul lu'...

Adrian Bădescu: VLAD?

Adrian Duicu: Lu' madam Ponea. Da.

Adrian Bădescu: A! Lu'... Aşa? Am înţeles. (...)

Adrian Duicu: Spune-i lu' Vlad tu că eu nu pot să-i spun. Îi spun că o să-i spui tu ceva că eu... Că ţi-am spus ţie, că m-am întâlnit cu tine şi ţi-am spus, nu la telefon.

Adrian Bădescu: Da. Da. Am înţeles.

Adrian Duicu: Să ducă CV-ul pentru... Pentru procuroru', pentru Ponea.

La rândul său, Constantin Ponea i-ar fi obţinut lui Adrian Duicu o sentinţă favorabilă în dosarul în care era acuzat de Agenţia Naţională de Integritate pentru conflict de interese. Cea care ar fi influenţat sentinţa ar fi fost Adina Calotă Ponea, sora şefului Poliţiei şi, în acelaşi timp, şefa Secţiei de Contencios Administrativ şi Fiscal a Curţii de Apel Craiova.

Procurorii suspectează şi modul în care Constantin Ponea a primit în concesiune două terenuri în centrul oraşului Orşova. Adrian Duicu, în calitatea sa de preşedinte al PSD Mehedinţi PSD ar fi apelat la şeful PSD Orşova, Constantin Popescu, iar acesta ar fi influenţat votul a 11 membri ai Consiliului Local.

Încrengăturile dosarelor de influență

Familia Ponea pare să aibă o legătură şi cu scandalul în care este implicat fratele preşedintelui. În 2011, procurorul Elisabeta Ponea a preluat dosarul lui Bercea Mondial de la procurorul Eugen Iacobescu, după ce acesta declarase că există informaţii conform cărora, pentru a scăpa de arest, interlopul ar fi intervenit la Mircea Băsescu.

Elisabeta Pona a intrat în atenția presei în 2006, atunci când doi colegi de breaslă au acuzat-o de plagiat.

În același an, doi procurori au adus în atenția instanței mai multe documente prin care voiau să demonstreze că Elisabeta Ponea ar fi comis abuzuri de putere pentru a rămâne în funcția de adjunct al șefului Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, funcție pe care o deținea în acel moment.

Ultimul și cel mai recent scandal în care apare numele Elisabetei Ponea este cel legat de numirea sa la CSM, numire care ar fi fost discutată în cabinetul premierului Victor Ponta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri