Inculpaţi celebri, mai aproape de verdict. Noul Cod de Procedură Penală elimină o cale de atac

Data publicării:
dosare instanta crop mediafax 1-1

 

Modificările îi aduc mai aproape de verdict şi pe mulţi dintre inculpaţii celebri.

Primul inculpat celebru care pierde o cale de atac este omul de afaceri Dinu Patriciu. A fost achitat în prima instanţă, dar dosarul său este în faza apelului, la Curtea de Apel Bucureşti. Aici, procesul este abia la început, dar decizia va rămâne definitivă.

Dinu Patriciu este acuzat de şapte infracţiuni, dintre care două s-au prescris deja. Omul de afaceri răspunde penal, însă, pentru delapidare, spălare de bani. În dosarul "Rompetrol" este judecat şi senatorul Sorin Roşca Stănescu, iar sentinţa definitivă poate fi pronunţată până la sfârşitul anului.

Dan Voiculescu este şi el la un pas de decizia definitivă. Dosarul "ICA", în care a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare pentru spălare de bani, este în faza apelului. Nu a început încă judecata, pentru că dosarul este acum la procurori. O parte dintre acuzaţiile aduse lui Dan Voiculescu s-au prescris deja, însă este răspunzător penal pentru alte infracţiuni pe care le-ar fi comis şi care s-ar prescrie în 2015.

Oamenii de fotbal din dosarul "Transferurilor" ies, însă, în câştig. Chiar dacă apelul rămâne definitiv, pedepsele pe care le-ar putea primi sunt mult mai mai mici, deci şi termenul de prescripţie este mai mic. O bună parte dintre cei 8 inculpaţi din dosar sunt acuzaţi de înşelăciune, infracţiune care este mult mai blând pedepsită în noul cod. Pedeapsa scade de la 20 de ani la 5 ani de închisoare.

Deputatul Sebastian Ghiţă poate primi şi el sentinţa definitivă anul acesta. Dosarul său este în faza apelului, după ce deputatul a fost achitat de prima instanţă. Şi Sebastian Ghiţă va avea de căştigat, pentru că scade pedeapsa pentru înşelăciune, infracţiunea de care este acuzat. Magistraţii ar putea decide, după intrarea în vigoare a noului cod, că faptele sale s-au prescris, deci procesul penal încetează.

Şi în cazul medicului Şerban Brădişteanu sentinţa din apel nu mai poate fi contestată. Medicul a fost achitat de curând de Tribunal pentru abuz în serviciu. După motivare, dosarul va ajunge la Curtea de Apel. Şerban Brădişteanu va avea, însă, de câştigat în celălalt dosar, în care este judecat pentru favorizarea infractorului Adrian Năstase. Codul Noul penal prevede o pedeapsă de până 5 ani de închisoare, în timp ce în codul actual pedeapsa era de maximum 7 ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri