Tudorel Toader prezintă la 18:00 raportul de evaluare a activității procurorului general

Data actualizării: Data publicării:
Tudorel Toader si Augustin Lazar
Tudorel Toader a declarat că a finalizat ”în cea mai mare parte” evaluarea procurorului general Augustin Lazăr FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Tudorel Toader este aşteptat să-şi prezinte decizia în privinţa procurorului general. Ministrul a anunţat încă din august că începe evaluarea activităţii lui Augustin Lazăr şi, până acum, a depăşit termenele pe care singur le-a stabilit pentru încheierea procedurii. Potrivit surselor Digi 24, rămânerea lui Tudorel Toader în funcţie depinde de concluzia pe care ar urma să o facă publică astăzi.

170704_CSM_PROCURORI_06_tudorel toader augustin lazar INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Actualizare 19:00 Tudorel Toader a cerut revocarea din funcție a procurorului general. Toate detaliile, aici.

Actualizare 13:10. Tudorel Toader a anunțat că va susține o declarație de presă pe acest subiect la ora 18:00.   

„Ministeru Justitiei

24 octombrie 2018 - orele 18.00 - Sala de Consiliu.

Scurta declaratie de presa,

Prezentarea Raportului de evaluare a activitatii manageriale desfasurata de catre procurorul general de la PICCJ!”, a scris ministrul pe Facebook.


Tudorel Toader revine astăzi la ministerul justiţiei, după două zile de concediu. Potrivit agendei de pe site-ul instituţiei, ministrul va intra din nou în concediu mâine şi poimâine.

Toate informaţiile apărute până acum spun că Tudorel Toader îşi va prezenta concluziile referitoare la evaluarea procurorului general Augustin Lazăr.

Este o procedură pe care ministrul a anunţat-o pe Facebook, în data de 25 august, după ce Darius Vâlcov publicase un aşa-zis protocol secret cu SRI, semnat de Augustin Lazăr. Iniţial, termenul de finalizare a evaluării a fost de 30 de zile. Săptămâna trecută, Tudorel Toader spunea că este o chestiune de zile.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, declara la începutul acestei lunii că este îngrijorat de această procedură de evaluare a procurorului general. Ne amintim că în urma unei evaluări similare, ministrul a propus revocarea Laurei Codruţa Kovesi.

Dacă Tudorel Toader decide să ceară îndepărtarea din funcţie a lui Augustin Lazăr, preşedintele nu mai poate refuza, potrivit deciziei Curţii Constituţionale prin care a fost obligat să semneze revocarea procurorului şef al DNA.

Conflictul dintre Tudorel Toader și Augustin Lazăr

Relaţia dintre ministrul Justiţiei şi procurorul general al României a debutat abrupt, cu o primă evaluare pe care Tudorel Toader a făcut-o activităţii lui Augustin Lazăr. Modificarea legilor justiţiei şi codurilor penale, revocarea şefului DNA - adesea lăudat de conducerea Ministerului Public -, dar şi protocoalele secrete cu SRI au alimentat conflictul deschis dintre cei doi.

Tudorel Toader a intrat încă de la preluarea mandatului de ministru al Justiţiei în conflict cu procurorul general al României. Augustin Lazăr a criticat Ordonanţa de Urgenţă 13, motiv pentru care noul ministru a considerat necesară o evaluarea activităţii acestuia.

Este imperios necesar să fie atacată şi examinată de CCR, pentru că derapajul de neconstituţionalitate este vădit”, spunea Agustin Lazăr în februarie 2017.

Ministerul Public a creat o presiune asupra membrilor Guvernului având drept consecinţă intimidarea şi descurajarea legiuitorului delegat de a-şi îndeplini atribuţiile constituţionale. Evaluând toţi factorii de constituționalitate, am apreciat că în acest moment nu este oportună declanșarea mecanismului instituțional de revocare a procurorului general”, afirma ministrul în aceeași lună.

După acest anunţ al lui Tudorel Toader, relaţia celor doi s-a detensionat. Nu pentru mult timp, deoarece propunerile ministrului Justiţiei de modificare a legilor Justiţiei, din vara lui 2017, au adus noi critici din partea procurorului general.

Procurorii nu fac legi. N-am ştiut că avem un parlamament tricameral, cu Senat, Camera Deputaţilor şi procurori care să voteze legi”, spunea Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, în august 2017.

Noi trebuia să luăm atitudine. Nu puteam să lăsăm să treacă prin faţa noastră o provocare la inteligenţa magistraturii”, a răspuns Augustin Lazăr.

Ulterior, ministrul a renunţat la proiectul de lege, care a fost preluat de Parlament. La începutul lui 2018, Augustin Lazăr şi Tudorel Toader au avut un nou schimb de replici, în plenul CSM. Atunci, ministrul a cerut aviz pentru revocarea fostului procuror-şef al DNA, iar procurorul general a acuzat încălcarea procedurilor.

Lazăr: Putem cita un caz în care conducătorii instituţiilor care au generat conflictul au fost sancţionaţi? A fost, de exemplu, un conflict împotriva Ministerului Public, să ducem noi dosarele pe la Parlament, care s-a tranşat. Nimeni nu a generat vreo discuţie de regret că s-a imixtionat în activitatea MP.

Toader: Dar vă întreb aşa, a fost vreun conducător de autoritate care, în jumătate, să genereze trei conflicte juridice constituţionale din totalul ălora 13 de 15 ani de zile? Daţi-mi un exemplu. În juma de an, acelaşi conducător să genereze conflicte.

Lazăr: Şi s-a găsit remediul? Acesta e remediul?

Toader: Acum nu vă fac eu teoria, asta ar fi bun de o conferinţă. La un conflict juridic de natură constituţională, remediul vine din decizii.

Lazăr: Știm foarte bine!

Toader: Păi dacă știți, de ce mă întrebați?

În august 2018, la o lună după revocarea Laurei Codruţa Kovesi, ministrul Justiţiei a anunţat că îl evaluează, din nou, pe procurorul general. Motivul - apariţia în spaţiul public a unui protocol secret Parchet-SRI, semnat de Augustin Lazăr, despre care Tudorel Toader a susţinut, iniţial, că nu ar fi ştiut.

Reporter Digi24: Ați primit în martie protocolul semnat în 2016?

Tudorel Toader: Deci pe data de 20 martie am primit protocolul din 2009.

Reporter Digi24: Cel din 2016 nu l-ați primit?

Augustin Lazăr vine cu documente şi arată că ministrul Justiţiei primise protocolul încă din luna martie a acestui an. Mai mult, acesta nu mai era valabil din ianuarie 2017 şi nu ar fi fost utilizat niciodată.

Ministerul Public răspunde: În atenția domnului prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, având în vedere adresa dvs., vă comunicăm protocolul privind organizarea cooperării SRI și Parchetul de pe lângă Înalta Curte pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin conform legii. Secret 6 pagini. Este protocolul din 2016. Asta era în 20 martie”, a anunțat Augustin Lazăr.

Ultimul schimb de replici al celor doi a avut loc tot într-o şedinţă a CSM, atunci când interviul candidatei susţinute de Tudorel Toader pentru DNA a fost amânat, după ce procurorul general a cerut Inspecţiei Judiciare să o verifice pe Adina Florea.

Tudorel Toader: „Cum de Doamne Dumnezeule, vorba generalului, cum de azi avem audierea dar cu două zile înainte ne trimite adresa și cu o zi înainte sesizează Inspecția Judiciară. Dacă nu seamănă asta a tergiversare...„

Augustin Lazăr: „S-ar sugera oare, Doamne Dumnezeule, că noi în baza atribuțiilor de serviciu să nu ne fi facut datoria?”

Citiți și Prima reacție a lui Tăriceanu după zvonurile că nu l-ar mai susține pe Tudorel Toader

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri