Infractori datori la stat. Ce personaje celebre trebuie să achite cheltuielile de judecată

Data publicării:
curtea de apel interior la voiculescu 4

Aproape 900.000 de euro a cheltuit statul până acum pentru inculparea şi judecarea în primă instanţă a primului dosar de subminare a economiei naţionale. Cazul a fost cel mai costisitor dintre cele instrumentate şi trimise în judecată de procurorii de la combaterea Criminalităţii Organizate. În centrul anchetei, un fost ministru al Economiei trimis deja în spatele gratiilor, într-un dosar de spionaj economic.

Reporter: Vă este frică de puşcărie?

Codruţ Şereş: Frica este o stare normală. Am în spate ani de liceu militar și școala militară, ca atare...

În dosarul de spionaj, Codruţ Şereş şi fostul său coleg de Guvern, Zsolt Nagy, trebuie să achite cheltuieli de judecată, în valoare de peste 25.000 de euro.

Şi la capitolul anticorupţie, cheltuielile sunt însemnate. În dosarul transferurilor din fotbal, în care statul şi mai multe cluburi sportive au de recuperat 10 milioane de euro de la inculpaţii condamnaţi, ancheta şi procesele încheiate după opt ani au costat aproape 300.000 de euro. Puţini dintre condamnaţi au plătit însă prejudiciul şi cheltuielile.

Am dovedit îndreptarea mea prin plata daunelor civile, am făcut-o imediat după condamnare, sunt poate printre puținii condamnați care au plătit prejudiciul”, se arată în declarația depusă de George Copos în dosarul de eliberare condiţionată.

Victor Ponta, premierul României, despre un alt dosar la 31.03.2015: „Ioan Becali a fost condamnat şi trebuie recuperată suma de 17 milioane lei, dar nu figurează cu niciun fel de bun înscris şi evident că nu se va recupera niciun leu, neavând bunuri înscrise”.

Ca să-l trimită în spatele gratiilor pe Adrian Năstase, procurorii şi judecătorii au cheltuit aproape 70.000 de euro. Banii au fost însă plătiţi până la ultimul leu de fostul premier, care a obţinut astfel ridicarea sechestrului de pe casa familiei.

Şi pentru condamnarea lui Relu Fenechiu, anchetatorii au cheltuit o sumă considerabilă - aproape 34.000 de euro, bani pe care fostul ministru, încarcerat pentru cinci ani, îi are de returnat statului.

Un proces mult mai ieftin a fost cel al fostului ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu. Ancheta a costat aproape 4.000 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri