Sari la conținut

Infractorii români fugiți în străinătate, greu de extrădat

Au fost condamnaţi sau pe numele lor există mandate de arestare preventivă, iar Poliţia Română a trimis pozele lor în toată lumea. Pe site-ul Interpol îi găsim la secţiunea MOST WANTED.

Romeo Ursu, zis Genică Boierică. E căutat din 2008 de autorităţile române pentru că ar fi făcut afaceri ilegale cu terenuri şi ar fi condus o grupare care ar fi furat două milioane de euro de pe carduri bancare. Neoficial acesta se află în Iordania, o ţară care nu a semnat un tratat de extrădare cu România. Pe o reţea de socializare, interlopul postează mesaje şi fotografii prin care îi sfidează pe ofiţerii Interpol.

Foto: Mediafax

Gregorian Bivolaru s-ar afla în Suedia. Poliţiştii au toate informaţiile despre el. Nu poate fi adus în ţară pentru că are azil politic. E condamnat la şase ani de închisoare pentru că ar fi săvârşit infracţiunea de act sexual cu un minor.

Foto: Facebook

Marko Attila, fost deputat UDMR, este acum căutat prin Interpol. A fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul despăgubirilor pentru imobile supraevaluate la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăţilor. Împreună cu alte persoane ar fi prejudiciat statul român cu 84 de milioane de euro. Fostul parlamentar s-ar ascunde în Ungaria, iar surse judiciare susţin că autorităţile de la Budapesta nu ar fi interesate să-l predea anchetatorilor români.

Omar Mukhles, fratele lui Omar Hayssam. Este condamnat definitiv pentru că l-ar fi ajutat pe terorist să fugă din România. O perioadă ar fi stat în Israel, ţară care nu are tratat de extrădare cu România. Acum acesta s-ar afla în Siria. Chiar dacă aceasta se află pe lista ţărilor cooperante cu poliţia română, războiul civil a tăiat aproape orice cale de comunicare.

Robert Gîrleanu, cetăţean moldovean, cautat de ofiţerii români pentru că a ucis trei persoane. Unele surse susţin că s-ar afla în Rusia. Chiar dacă avem un acord de extrădare, autorităţile de la Moscova susţin că nu-l pot localiza. S-ar ascunde în zona de est a țării, un loc în care ruşii nu au controlul absolut.

Pe lista celor căutaţi prin Interpol se află 160 de persoane. Pentru a fi extrădate, ele trebuie găsite şi reţinute. Schimbul de informaţii cu inspectoratele de poliţie din străinătate se face prin intermediul Poliţiei Române, iar formalităţile de extrădare şi încheierea de acorduri sunt realizate de Ministerul Justiţiei şi cel de Externe. Dacă unul dintre state refuză cooperarea, suspectul nu va fi niciodată tras la răspundere.