Sari la conținut

Înregistrare audio atribuită Codruţei Kovesi. DNA: S-au intercalat sintagme pentru distorsionarea celor spuse

România TV a prezentat, duminică seară, o înregistrare audio atribuită procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, în care aceasta i-ar spune procurorului Jean Uncheşelu că îşi doreşte să "ajungă mai repede" la "domnul premier” care a semnat "contractele cu casele". Ministrul Justiţiei a anunţat că va sesiza Inspecţia Judiciară în legătură cu acest aspect. La scurt timp, DNA a comunicat că înregistrarea conţine fragmente în care au fost intercalate sintagme în scopul distorsionării sensului celor spuse.

kovesi agerpres

FOTO: Agerpres

"Uncheşelu (procurorul Jean-Nicolae Uncheşelu, care l-a trimis în judecată pe Victor Ponta în dosarul Turceni-Rovinarii- n.r.), ştiţi ce îmi doresc? Să decapaţi instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea. (...) Şi-am avut o discuţie la Cheile Grădiştei şi tot nu am auzit ce s-a întâmplat. Poate aşa, că suntem toţi, ne lămurim ce s-a întâmplat. Doamne, m-am uitat şi eu pe datele statistice, unde parcă toată lumea ne bănuia de dimineaţa până seara şi am făcut aşa un pic o... (...) DNA-ul aşa, adică anul trecut pe vremea asta erau 673 de persoane învinuite la 270. Adică e o discrepanţă foarte mare. Posturi în plus avem, poliţişti în plus avem, specialişti în plus avem, dosare avem. Înseamnă că sunt alte cauze şi am vrut să stăm un pic de vorbă să vedem. M-am uitat puţin pe situaţiile astea. Sunt unele chestiuni îngrijorătoare. Sunt dosare de 6-7 ani cu urmărire penală începută şi care nu e soluţionată. Au venit şi la acelaşi procuror şi a mai venit cineva sau alt dosar. Urmărirea penală începută. La fiecare ştiţi ce aveţi în lucru. Dar altceva mă îngrijorează, că la asta cu dosarele vechi, fiecare ştiţi ce aveţi. Mă îngrijorează de ce nu-i înhăţăm! De două luni, unii din ei liberi, nu iese niciun rechizitoriu. Numa unii şi aceiaşi fac dosare. Unii s-au încurcat cu legea şi-au făcut trei rechizitorii anu trecut, mamă ce mult am lucrat, suntem tari. Cu trei rechizitorii nu facem treabă”, spune procurorul şef al DNA în înregistrarea audio difuzată de România TV.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, pe Facebook, că luni dimineaţă va sesiza Inspecţia Judiciară în legătură.

"Mâine dimineaţă voi sesiza inspecţia judiciară în legătură cu afirmaţiile apărute în spaţiul public referitoare la solicitarea dnei L.C. Kovesi de a se ajunge la premierul S. Grindeanu", a scris Tudorel Toader pe Facebook, duminică seară.

La scur timp, DNA a transmis un punct de vedere în care arată că: „Înregistrarea conţine fragmente care au fost rostite de procurorul-şef în mod public ori la şedinţele de lucru cu procurorii unei secţii operative. Între fragmentele respective au fost intercalate o serie de sintagme care nu îi apartin şi care sunt menite sa distorsioneze grav conţinutul celor spuse.”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, a declarat că în perioada în care a fost viceprimar al Timişoarei Sorin Grindeanu s-a ocupat de Direcţia Tehnică, având atribuţii în domeniul infrastructură, energie sau transport în comun, Direcţia Patrimoniu - în legătură cu care există un dosar la DNA - nefiind în subordinea sa. Totodată, Alina Petrescu a declarat pentru Digi24: "Premierul are incredere in competenta ministrului Tudorel Toader. Daca inregistrarile sunt autentice, ele trebuiesc verificare de institutiile competente, mai exact de Inspectia Judiciara. Domnul ministru Toader a anuntat deja ca va face demersurile necesare".