Inspecţia Judiciară, despre ieşirile lui Ponta şi Tăriceanu: „consecinţele sunt deosebit de grave”

Data publicării:
Calin Popescu Tariceanu la Digi24 fundal Victor Ponta

La ora la care au făcut declaraţiile pentru care au fost penalizaţi de Consiliul Superior al Magistraturii, cei doi demnitari ocupau funcţiile de premier, respectiv de preşedinte al Senatului.

Potrivit unui comunicat remis joi de Consiliu, „afirmaţiile lansate în spaţiul public s-au referit la activitatea judiciară desfăşurată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la lipsa de independenţă a acestora, în sensul că instrumentează dosare penale într-o manieră abuzivă, fără respectarea dispoziţiilor legale în materie penală, în scop politic, urmărind demisia guvernului şi schimbarea majorităţii parlamentare. S-a indus ideea că instituţii de forţă ale statului, prin activitatea abuzivă desfăşurată şi neconştientizarea responsabilităţii pe care o au, urmăresc printr-o încercare de lovitură de stat înlăturarea unui regim democratic ales”.

Intervenţiile lui Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu s-au consumat pe mai multe posturi TV. Ulterior, CSM a sesizat Inspecţia Judiciară, care „a constatat că susţinerile publice ale celor doi demnitari se înscriu în registrul unor acuzaţii nefundamentate şi constituie, în fapt, o încercare de disculpare în faţa opiniei publice la acuzele formulate de procurori la adresa domnului Victor Ponta în dosarul instrumentat de DNA, în care avea calitatea de inculpat. S-a reţinut că afirmaţiile denigratoare referitoare la modul de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către procurori au drept consecinţă alterarea încrederii opiniei publice în competenţa, corectitudinea şi probitatea profesională a acestora, afectând imaginea întregului sistem judiciar”.

Mai mult, arată Inspecţia, „impactul afirmaţiilor celor doi demnitari de rang înalt, reprezentanţi ai puterilor executivă şi legislativă este unul puternic, iar consecinţele sunt deosebit de grave, întrucât s-a indus ideea unei funcţionări anormale şi incorecte a sistemului judiciar pe componenta atribuţiilor ce revin procurorilor, parte a mecanismului justiţiei, tocmai de către factori decidenţi cunoscători ai principiilor statului de drept”.

În acelaşi timp, „Plenul Consiliului a apreciat că declaraţiile celor doi demnitari au depăşit cadrul discursului politic, aducând atingere independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei, cu consecinţa subminării autorităţii acesteia”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri