Instanță: Mircea Băsescu poate fi eliberat condiționat

Data actualizării: Data publicării:
mircea basescu crop dna

Decizia judecătorilor din Medgidia nu este definitivă.

Mircea Băsescu a fost condamnat în vara anului trecut la patru ani de închisoare pentru trafic de influenţă.

Judecătoria Medgidia a analizat, în şedinţa de miercuri, cererea lui Mircea Băsescu de a fi eliberat condiţionat. Iniţial, termenul de judecată fusese stabilit pentru 12 iulie, dar apoi a fost preschimbat pentru 19 iulie. Hotărârea poate fi atacată atât de către Mircea Băsescu, cât şi de DNA, la Tribunalul Constanţa.

Aceasta este cea de-a treia cerere de eliberare condiţionată depusă de Mircea Băsescu.

În toamna anului trecut şi la începutul acestui an, Judecătoria Medgidia a decis că fratele fostului preşedinte al României poate fi eliberat condiţionat. Deciziile respective au fost contestate de către DNA, iar Tribunalul Constanţa a hotărât în ambele cazuri să admită contestaţia procurorilor anticorupţie, astfel că Mircea Băsescu a rămas în penitenciar, amintește News.ro.

Tribunalul Constanţa a considerat, la finalul lunii martie, când a respins a doua cerere a lui Mircea Băsescu de liberare condiţionată, că acesta îndeplineşte fracţia prevăzută de lege pentru a putea solicita liberarea condiţionată, precizând însă că nu există indicii temeinice că pedeapsa executată până în momentul respectiv şi-a atins scopul.

Instanţa a decis atunci că Mircea Băsescu mai poate formula o nouă cerere de liberare condiţionată după trei luni.

El execută pedeapsa la Penitenciarul Poarta Albă, iar în luna februarie i-a fost schimbat regimul de detenţie de la semideschis la deschis, fiind mutat la secţia exterioară a penitenciarului de la Valu lui Traian.

Mircea Băsescu a fost condamnat definitiv, în iunie 2016, de Curtea de Apel Constanţa, la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul în care a fost judecat pentru că ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni pe lângă magistraţi pentru soluţionarea unui proces care îl viza pe Sandu Anghel.

Instanţa a păstrat astfel decizia dată iniţial de Tribunalul Constanţa, în ianuarie 2016.

În acelaşi dosar, Marian Căpăţână a primit trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la trafic de influenţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri