Sari la conținut
News Alert

Instanţa respinge cererea lui Ponta privind titlul de doctor

Curtea de Apel Bucureşti a respins, marţi, ca neîntemeiată, cererea lui Victor Ponta de anulare a ordinului ministrului Educaţiei prin care i-a fost retras titlul de doctor. Decizia nu este definitivă. În octombrie, Curtea de Apel a respins şi cererea de suspendare a aceluiaşi ordin, venită tot din partea fostului premier. Nici acea decizie nu a fost definitivă, fiind contestată la instanţa supremă, care încă nu a stabilit un termen de judecată în dosar.

ponta profil fb

"Respinge excepţia inadmisibilităţii. Respinge acţiunea ca neîntemeiată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare", se arată în decizia de marţi a Curţii de Apel Bucureşti.

Decizia poate fi atacată la instanţa supremă.

Avocaţii fostului premier au susţinut, marţi, în faţa instanţei, ca şi în cazul cererii de suspendare a ordinului, că un act administrativ nu poate fi revocat printr-un alt act administrativ, după 13 ani în care a produs efecte.

Curtea de Apel Bucureşti a respins, în 28 octombrie 2016, ca neîntemeiată, cererea lui Victor Ponta de suspendare a ordinului ministrului Educaţiei prin care i-a fost retras titlul de doctor, decizia nefiind definitivă. Ea a fost contestată de fostul premier în 7 decembrie la instanţa supremă, însă până în prezent nu a fost stabilit un termen de judecată.

Avocatul lui Victor Ponta  a susţinut, în faţa instanţei, la şedinţa din 21 octombrie, că ordinul prin care ministrul Educaţiei i-a retras titlul de doctor anulează un alt act administrativ, ordinul 5.663 din 15.12.2003, prin care lui Ponta i-a fost atribuit titlul de doctor, document care a produs efecte în circuitul civil.

"În baza acestui titlu, Victor Ponta a fost primit în rândul avocaţilor. Aşa a primit şi titlul de conferenţiar. Ministerul Educaţiei a ignorat şi dispoziţia Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice (CNECS) din 2012, care a hotărât că nu a plagiat. CNECS era competent să analizeze sesizările şi contestaţiile privind inclusiv plagiatul. S-a dorit o sancţionare a reclamantului. Persoana petiţionară devine şi persoana care semnează pentru retragerea titlului de doctor, vorbim de dl. Mircea Dumitru", a spus apărătorul lui Ponta.

Avocatul s-a referit şi la analiza din Baroul Bucureşti, care a suspendat o decizie privind excluderea din avocatură a lui Victor Ponta.

"În prezent, Baroul analizează excluderea reclamantului din barou şi am depus actele în acest sens. Vă rog să vedeţi ce se întâmplă cu toate hotărârile luate în calitate de avocat, vorbim de o insecuritate juridică", a spus avocatul fostului premier.

La rândul său, avocatul Ministerului Educaţiei a susţinut că hotărârea CNATDCU este actul administrativ care ar fi trebuit atacat pentru a fi suspendat.

"Noi am aplicat legea. Toate criticile reclamantului nu subzistă. Ponta s-a referit la doctoratele din cercetare care sunt făcute de cercetători salarizaţi. Nu sunt depuse dovezi la dosar că Ponta este conferenţiar, din moment ce nu are o cercetare ştiinţifică", a spus avocatul Ministerului Educaţiei.

Solicitarea de suspendare a ordinului de ministru prin care lui Victor Ponta i-a fost retras titlul de doctor a fost depusă în 23 august la Curtea de Apel Bucureşti, iar în 6 octombrie a fost înregistrată, tot la CAB, cererea de anulare a ordinului ministrului Educaţiei.

În 13 septembrie, Baroul Bucureşti a amânat luarea unei decizii privind excluderea lui Victor Ponta din avocatură, până când Ministerul Educaţiei va soluţiona contestaţia lui Victor Ponta privind ordinul de retragere a titlului de doctor şi Curtea de Apel Bucureşti va da o hotărâre în cazul solicitării fostului premier.

Cererea de excludere a lui Victor Ponta din Baroul Bucureşti a fost depusă de Monica Macovei, care motiva că fostul premier nu mai poate fi avocat, pentru că a intrat în avocatură doar pentru că avea diplomă de doctor în Drept, fără examen.

Consiliul General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a transmis, în 1 august, Ministerului Educaţiei decizia finală din 27 iulie, prin care s-a confirmat că teza de doctorat semnată de Victor Ponta nu respectă standardele de etică a cercetării ştiinţifice şi a propus, în consecinţă, retragerea titlului de doctor în Drept, în baza articolului 170 din Legea Educaţiei nr. 1/2011.

Ulterior, ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, a semnat ordinul prin care i-a retras fostului premier Victor Ponta titlul de doctor în drept acordat de Universitatea Bucureşti în 15 decembrie 2003.