Sari la conținut

Instanţa supremă a decis: procesul Parcului Bordei se va rejudeca

 

ACTUALIZARE 15.31. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca procesul lui Costică Constanda să se rejudece.

Decizia a fost luată după ce au fost analizate mai multe excepţii respinse de instanţele inferioare. Conform uneia dintre excepţii, Costică Constanda nu ar fi plătiti taxa de timbru de 2 milioane de lei - reprezentând 2% din suma totală cerută drept despăgubire.

Dosarul a fost trimis spre rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti.


Constanda a cumpărat, acum circa 15 ani, dreptul litigios asupra a 3,3 ha din Satul Francez. În 2003, Primăria Capitalei i-a dat omului de afaceri la schimb pentru Sat, unde deţinea construcţii, aceeaşi suprafaţă în Parcul Bordei.

Pentru că a vrut să construiască locuinţe în zonă, iar primăria s-a opus fiindcă era spaţiu verde, Constanda s-a adresat instanţei. După cinci ani, instanţa i-a dat câştig de cauză, obligând consiliul să-i plătească 18 milioane de euro despăgubire.

CGMB a vrut să evite plata despăgubirii şi în schimbul Parcului Bordei i-a dat 2,8 hectare în Satul Francez, obligându-se să-i aprobe un plan urbanistic zonal pentru a putea construi acolo. Cum hotărărârea de consiliu nu a fost aprobată a urmat procesul.

Tribunalul Bucureşti a decis în iulie 2011 ca omul de afaceri Costică Constanda să fie despăgubit cu circa 165 de milioane de euro în urma procesului pe care l-a intentat Primăriei Capitalei.

Cuantumul despăgubirilor a fost diminuat la Curtea de Apel.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, pe 7 noiembrie, că Primăria Capitalei va trebui să plătească peste 115 milioane euro soţiilor Costică Constanda şi Maria Costanda în cazul afacerii Satul Francez vs Parcul Bordei.