Sari la conținut

Instanţa supremă: Relu Fenechiu a cheltuit abuziv banii publici

 

Completul de 5 judecători explică motivul pentru care l-a condamnat la cinci cu executare pe Fenechiu, explicând punctual fiecare acuzaţie.

Astfel, judecătorii instanţei supreme susţin că activitatea inculpaţilor – printre care Relu Fenechiu şi fratele său - a fost direcţionată către fraudarea sau trucarea procedurilor de achiziţii publice, creându-se un prejudiciu de 7 milioane de lei.

Magistraţii subliniază că cei condamnaţi ştiau că acele transformatoare nu pot fi folosite.  

Potrivit judecătorilor, Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu şi Mihai Bogdan Damian, prin "conjugarea eforturilor şi ajutorul pe care aceştia l-au acordat inculpaţilor Turbatu Ioan, Mărghidan Ion şi Andronache Petru pentru încheierea unor tranzacţii cu eludarea procedurilor achiziţiilor publice, a întregit activitatea autorilor în cadrul acestor proceduri, aceştia fiind cei ce au efectuat activităţi susţinute pentru a crea aparenţa de legalitate prin transmiterea de oferte, furnizarea certificatelor de calitate, prin activităţi comerciale între firmele grupului care să justifice provenienţa licită a aparatajelor, ulterior livrate către SISEE".

În aceste condiţii, arată cei cinci judecători, faptele săvârşite de fraţii Fenechiu şi de Mihai Bogdan Damian "întrunesc elementele constitutive ale complicităţii la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată şi calificată".

La sfârşitul lunii ianuarie, Relu Fenechiu a fost condamnat definitiv de către instanţa supremă la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul „Transformatorul” şi s-a predat Poliţiei Judeţene Iaşi, fiind încarcerat în arest alături de fratele său, Lucian Fenechiu, şi Mihai Bogdan Damian. În 2 februarie, Fenechiu a fost transferat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi.

Pe aceeași temă