Instanţa supremă urmează să dea un verdict în dosarul lui Relu Fenechiu

Data publicării:
fenechiu mediafax

Ministrul Relu Fenechiu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu pentru fiecare contract pe care l-a semnat: 46 de contracte - 46 de infracţiuni, iar procurorii cer o sentinţă care se apropie de maximul pedepsei - 15 ani de închisoare. Condamnarea lui Fenechiu ar fi o premieră pentru justiţia românească - ar fi pentru prima dată când un ministru în funcţie este condamnat.

Oficialul este optimist în privinţa deciziei: „Sunt bucuros că se dă (verdictul), aştept ziua de 12 iulie, aştept să văd dacă mă ocup în continuare de a atrage fonduri UE şi de a reface companiile din subordinea ministerului sau mă ocup de altceva”, declara Relu Fenechiu pe 4 iulie.

În cazul în care ministrul Transporturilor va fi condamnat, el poate ataca decizia cu recurs, însă verdictul l-ar putea costa portofoliul deţinut în Guvernul Ponta. „În primul minut după ce un judecător se pronunţă asupra domnului Fenechiu sau altcuiva, pleacă din Guvern sau din fruntea autorităţii”, declara premierul Victor Ponta în data de 26 martie.

Până la o decizie fermă a judecătorilor, premierul l-a păstrat pe Relu Fenechiu în guvern în ciuda avertismentelor Comisiei Europene şi a repetatelor critici ale preşedintelui Traian Băsescu.

Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 28 iunie 2012, fiind acuzat că a vândut prin firmele sale transformatoare şi întreruptoare uzate drept produse noi către compania Electrica Moldova, în perioada 2002-2005. Afacerea s-ar fi făcut cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei.

Potrivit rechizitoriului, prejudiciul se ridică la aproape 7 milioane de lei. Alături de ministrul Transporturilor au mai fost trimise în judecată alte cinci persoane, printre care şi fratele demnitarului:

Turbatu Ioan, director general al Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova în perioada 2002-2004.

Marghidan Ion, director general al SISEE Moldova în perioada 2004-2005.

Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002-2005.

Fenechiu Lucian, acţionar şi/sau administrator la firmele SC Fene Grup SA, SC La Rocca SRL Iaşi, SC Tehnorom SRL Iaşi.

Damian Mihai Bogdan, asociat unic şi administrator la SC Europlus SRL Iaşi şi acţionar al SC Fene Grup SA, la data comiterii faptelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri