Sari la conținut
News Alert

INTERCEPTĂRI. Cum era manipulat sistemul informatic al CNAS pentru decontări fictive

Fostul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, arestat în dosarul fraudei de 3 milioane de euro din bugetul pentru îngrijiri la domiciliu, vrea să fie eliberat din arest. Cererea sa şi a celorlalţi funcţionari arestaţi în dosar se judecă săptămâna viitoare, la Curtea Supremă. Între timp, apar informaţii despre cum frauda era mascată în sistemul informatic al CNAS, cu sprijinul unor medici şi asistente. Asiguraţii sprijineau, fără ştirea lor, gruparea: cardurile de sănătate le erau cerute sub diverse pretexte, apoi folosite pentru justificarea decontării unor servicii fictive.

Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate este acuzat că a închis ochii la reclamaţiile care scoteau la iveală mai multe metode de fraudare a bugetului instituţiei.

Colaborator: Am lăsat şi eu o adresă cu o rugăminte, ca măcar la clauze speciale să introducă să avem obligaţia ca pentru fiecare asistentă medicală să aibă infrastructură: calculator, laptop, token şi cititor, la contractare.

Funcţionar CASMB: Nu e neapărat să le foloseşti dacă le ai, ştiţi cum se zice!

Sursa: referat arestare

Procurorii anticorupţie au descoperit că, de multe ori, pacienţilor li se cereau cardurile de sănătate sub pretextul validării serviciilor medicale.

Asistent medical: La un moment dat, a vrut să-mi dea mie cardu' să-l înapoiez pacientei şi zic: «Măi, nu ştiu dacă e bine să mi-l dai mie». Şi până la urmă zice: «Lasă, lasă, că vin eu». (..) Sau altădată îl lua şi zice: «Ţi-l aduc eu mâine». Sau îl aducea după o săptămână.

Colaborator: Se valida cardul în fiecare zi.

Sursa: referat arestare

Aşa se face că, în momentul în care pacientul chiar avea nevoie de îngrijiri la domiciliu, afla că îşi epuizase cele 90 de zile la care avea dreptul pe an. Anchetatorii au descoperit şi că, pentru a obţine recomandarea medicală pentru îngrijire la domiciliu, reprezentanţii firmelor mituiau medici.

Reprezentant firmă 1: Dacă eu mă duc cu pacientu', adică e cunoştinţa mea, e aşa... mai trebuie să decartez la medic?

Reprezentant firmă 2: Depinde acuma... ce relaţie ai cu doctorul!

Reprezentant firmă 1: Relaţie... Eu zic că la ăştia găsiţi de mine, nu... Zic mai subţireanu', părerea mea!

Reprezentant firmă 2: Da, aşa zic şi eu! Adică tot trebuie să-i duci ceva, o cafea, o floare, nu ştiu.

Sursa: referat arestare

Medicii şi asistentele, care primeau pentru fiecare caz până la 100 de lei, furnizau datele de identificare ale unor asiguraţi. Aşa se face că un pacient internat la un azil privat apărea în acte drept beneficiar al îngrijirilor la domiciliu. În alte cazuri, anchetatorii au descoperit că pacienţi teoretic imobilizaţi la pat îşi făceau singuri piaţa sau treburile casnice.