INTERCEPTĂRI din dosarul "64 de Comitate". DIICOT: Szocs Zoltan a cerut să se pună 20 de bombe, "să fie fum" şi panică

Data publicării:
diicot sediu-1

 

ACTUALIZARE 10.00. Reprezentanţii mişcării "64 de comitate" susţin, într-un comunicat de presă, că nu ar exista dovezi clare care să-l incrimineze pe principalul suspect, Beke Istvan, în cazul atentatului dejucat la Târgu Secuiesc, la începutul lunii. Reacţia a venit după ce ieri DIICOT a făcut mai multe percheziţii la membrii grupării.

Ei afirmă că, deşi a fost efectuată o expertiză, nu ar exista elemente care să indice fabricarea unei bombe. În plus, reprezentanţii organizaţiei solicită autorităţilor să indice, "acele legi Şi paragrafe pe baza cărora a fost ordonată supravegherea totală a persoanelor legate de organizaţia celor 64 de comitate". Reamintim că Beke Istvan, membru al grupării extremiste Mişcarea de Tineret 64 de comitate, a fost arestat pe 1 decembrie, pentru că ar fi intenţionat să detoneze o bombă la parada de Ziua Naţională de la Târgu Secuiesc. 


Interceptările se află în referatul cu propunere de arestare preventivă pe care procurorii l-au înaintat instanţei de judecată.

Interceptările făcute de procurori îl surprind pe liderul mişcării trasând sarcini pentru montarea unor dispozitive explozive. Stenogramele arată că acesta îi învăţa pe adepţi să îşi ascundă urmele şi să plece din localitatea unde urma să aibă loc explozia, pentru a nu fi bănuiţi.

Szocs Zoltan a fost reţinut după mai multe ore de audieri.

Potrivit interceptărilor, 20 de dispozitive explozive ar fi trebuit să fie montate în timpul defilării, iar acestea urmau să fie declanşate simultan, „să producă mult fum” şi să provoace panică.

Vă închipuiți, tocmai când defilează......trebuie făcut în așa fel încât să se aprindă mai multe simultan....ar fi mișto să fie fum, ar fi o bombă bună.....parcă văd cum se vor arunca la pământ, n-or să mai facă niciodată, ar fi ceva ce ar difuza și BBC-ul….toată lumea ar vorbi de noi Să se atragă atenția asupra Tg.Secuiesc, să se vadă că celor de aici nu le este teamă…..”, potrivit interceptărilor.

"Totul trebuie să pornească la statuie, acolo să se capteze semnalul pentru toate, de acolo să pornească totul, acolo să fie primul contact, când se conectează cu antena….acolo unde se duc ei ar trebui să facem……ori la Sfântu, ori în Ciuc…...trebuie să facem o încercare……nu mănânci <pizza> (termen codificat pentru D.E.I. – dispozitiv exploziv improvizat n.n) cu poftă, doar o guști, vezi cum e…mai ales dacă ai rețeta care trebuie pentru <pizza>.…înainte să mușcați o bucată mare trebuie să vedeți cum se poate mușca o felie….”.

La discuţiile care au avut loc în 10 octombrie, atunci când s-a pus la cale atentatul, Szocs Zoltan le cerea membrilor grupării să nu fie în ţară, pentru a nu fi găsiţi de autorităţi: „în ziua respectivă.…să fiți plecați undeva”.

De altfel, chiar şi el a fost plecat din România din 13 octombrie până în 20 decembrie.

Potrivit DIICOT, Szocs Zoltan este acuzat de instigare la săvârșirea de acțiuni împotriva ordinii constituționale şi instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive.

„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naționalist-extremistă ”Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva cetățenilor români și a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului ”Ținut Secuiesc”, ca etapă a procesului ce vizează refacerea ”Ungariei Mari”, în calitate de președinte al HVIM Transilvania, la data de 10.10.2015, în cadrul unei ședințe la care au participat membrii structurilor locale ale extensiilor în România ale HVIM suspectul S. Z. i-a instigat pe membrii celulei Tg. Secuiesc a HVIM Transilvania să confecționeze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, pe raza județului Covasna, în timpul manifestațiilor prilejuite de sărbătorirea de către cetățenii români a Zilei Naționale de 1 Decembrie, inculpatul BEKE ISTVAN ATTILA, membru marcant al respectivei formațiuni naționalist-extremiste concluzionând: ”FACEM”.

Promotor al sloganului ”Ținutul Secuiesc nu e România !” și convins fiind că, pentru atingerea obiectivelor autonomist-separatiste promovate în Transilvania de membrii grupării Mișcarea de Tineret 64 de Comitate – HVIM, ”trebuie să se pășească pe drumul faptelor, totul trebuie cucerit fizic, fără sânge nu se poate”, în calitatea deținută de președinte al HVIM Transilvania, la data de 10.10.2015, S. Z. le-a trasat membrilor celulei Tg. Secuiesc a HVIM sarcina de a monta dispozitive explozive improvizate.

La data de 13.10.2015 suspectul S. Z. a părăsit România, revenind în țară la data de 20.12.2015.

Ulterior acestui moment, suspectul S. Z. a efectuat demersuri de contactare a membrilor familiei inculpatului BEKE ISTVAN ATTILA și a celorlalți participanți la ședința din data de 10.10.2015 în vederea adoptării unei poziții publice unitare cu privire la evenimentele ce au precedat momentul arestării inculpatului BEKE ISTVAN ATTILA.

La data de 29.12.2015 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au efectuat un număr de 4 percheziții la domiciliul/resedintele suspectului S. Z, acesta urmând să fie condus în vederea audierii la sediul DIICOT – Structura Centrală.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate.

Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigazii Speciale de Intervenţie „Vlad Ţepes” a Jandarmeriei”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri