Sari la conținut

INTERCEPTĂRI DNA. Șeful CJ Ialomița dicta echipei de control de la minister ce să scrie în raportul despre spitalul județean

 

Silvian Ciupercă (PSD) a fost reţinut miercuri pentru luare de mită şi abuz în serviciu, alături de directorul Serviciului Achiziţii din CJ, Cezar Vâlcan, în dosarul privind intervenţii la un consilier din Ministerul Sănătăţii şi la conducerea ADR Sud Muntenia.

Tribunalul Bucureşti urmează să decidă joi dacă va dispune arestarea preventivă a lui Ciupercă, scrie Mediafax.

Conducerea Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia, stabilită de Ciupercă

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie arată, în referatul prin care au cerut arestarea preventivă a preşedintelui Consiliului Judeţean Ialomiţa, că Silvian Ciupercă a solicitat Ministerului Sănătăţii efectuarea unui control la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Slobozia, urmărind să îl împiedice pe medicul Vasile Olaru să mai candideze pentru funcţia de manager, întrucât voia ca postul să fie ocupat de Adrian Berbece, directorul financiar-contabil al unităţii sanitare.

Potrivit anchetatorilor, în ianuarie 2014, pe fondul expirării contractului de management la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia, directorul Vasile Olaru s-a adresat preşedintelui Consiliului Judeţean Ialomiţa, pentru ca acesta să declanşeze procedura de scoatere la concurs a postului, astfel încât să ocupe tot el funcţia de management, fără a mai parcurge o perioadă de delegare.

Întrucât dorea înlăturarea din funcţie a lui Vasile Olaru şi pentru a nu mai da acestuia posibilitatea să se înscrie la concursul pe postul de conducere, după expirarea mandatului, Silvian Ciupercă a iniţiat, începând cu luna ianuarie 2014, demersuri la Ministerul Sănătăţii, în vederea demarării unui control la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia, au scris procurorii în referat.

Prin efectuarea acestui control, Silvian Ciupercă a dorit crearea unei imagini defavorabile managerului Olaru şi a unei imagini favorabile pentru Adrian Berbec, directorul financiar-contabil al spitalului, pe care îl dorea în funcţia de manager interimar.

Citiți și: Nume grele din PSD în dosarul şefului CJ Ialomiţa, reţinut de DNA

În acest context, preşedintele CJ Ialomiţa i-a cerut secretarului său, Adrian Ionescu, să redacteze o adresă către Ministerul Sănătăţii. Solicitarea a fost transmisă Ministerului Sănătăţii în 10 ianuarie 2014 şi era făcută „în vederea unei evaluări corecte, obiective şi imparţiale a activităţii desfăşurate la nivelul managementului instituţiei”, pentru perioada contractului lui Vasile Olaru.

În aceeaşi zi, Silvian Ciupercă i-a chemat la sediul Consiliului Judeţean pe Vasile Olaru şi Adrian Berbece, mulţumindu-i celui dintâi pentru activitatea prestată în calitate de manager al unităţii şi anunţându-l totodată pe cel de-al doilea că, începând cu acea zi, este noul manager al spitalului.

Ca urmare a solicitării lui Ciupercă şi în baza ordinului de numire al Ministrului Sănătăţii din 16 ianuarie 2014, în perioada 20-24 ianuarie 2014 s-a efectuat un control la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia, de o echipă mixtă formată din reprezentanţi ai Corpului de Control al MS şi ai Consiliului Judeţean Ialomiţa.

Pe parcursul controlului, atitudinea şefului echipei de control a MS, Mihai Ionescu, a fost percepută de martorul denunţător drept „ostilă, ironică şi îndreptată spre identificarea sa drept vinovat pentru toate neregulile identificate”, fără ca Adrian Berbece, care era director financiar-contabil şi membru al comisiei de achiziţii în cadrul spitalului, să fie întrebat de către echipa de control legat de neregulile găsite, nici atunci când acestea priveau domeniul în care activase până la control (financiar-contabil), au precizat procurorii.

După finalizarea acestui control, dar înainte de a fi întocmit raportul, doctorul Vasile Olaru dorea organizarea unei manifestaţii în spital, pentru susţinerea sa, în defavoarea lui Adrian Berbece, care la data începerii controlului a fost numit manager interimar.

În acest context, susţin anchetatorii, pentru a consolida imaginea de manager interimar a lui Adrian Berbece, pentru a contracara nemulţumirile în rândul angajaţilor legate de numirea acestuia, a prezenta o imagine de echipă între Consiliul Judeţean şi Spitalul Judeţean Slobozia, cât şi de implicare a acestei echipe în dotarea spitalului cu un aparat medical de radiologie digitală, Silvian Ciupercă a alocat fonduri suplimentare Spitalului Judeţean manageriat de Berbece, în vederea achiziţionării acestui aparat, menționează sursa citată.

După efectuarea controlului la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia, Corpul de Control al ministrului Sănătăţii a întocmit un raport. Pe 4 martie 2014, un membru al corpului de control al Ministrului Sănătăţii a transmis prin email un exemplar al raportului de control, înaintea aprobării documentului de către persoanele cu putere de decizie din Ministerul Sănătăţii, preşedintelui CJ Ialomiţa, pentru ca acesta să ia la cunoştinţă de conţinutul raportului şi să aducă anumite modificări, deşi Silvian Ciupercă nu avea atribuţii de coordonare a Corpului de Control şi de întocmire sau modificare a raportului.

Raportul transmis spre consultare lui Silvian Ciupercă conţinea următoarele propuneri şi măsuri: sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru cercetarea posibilelor fapte de natură penală, sesizarea Curţii de Conturi a României/ Camera de Conturi Ialomiţa pentru nerealizarea de către conducerea spitalului a unei eficienţe în utilizarea fondurilor publice şi în administrarea patrimoniului public, sesizarea Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) pentru nereguli constatate în derularea procedurilor de achiziţie publică pentru achiziţia bunurilor, serviciilor şi lucrărilor din cadrul unităţii sanitare.

În finalul raportului se preciza că documentul va fi transmis spre valorificare la CJ Ialomiţa, ANRMAP, Curtea de Conturi a României - Camera de Conturi Ialomiţa şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Ialomiţa.

După consultarea raportului de control, în 10 martie 2014, Silvian Ciupercă i-a solicitat lui Mihai Ionescu să modifice raportul de control, în sensul eliminării propunerilor de sesizare a Parchetului. Ionescu spunea că va transmite propunerea directorului Corpului de Control, Sorin Ion Luca, pentru ca acesta să ia o decizie, au mai scris procurori în referat.

Anchetatorii redau în referat discuţia telefonică purtată, în 10 martie 2014, de Ciupercă şi Ionescu.

„CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN - Bună ziua!
IONESCU MIHAI-IONUŢ - Bună ziua, domnule preşedinte!
CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN - Vă trimit un e-mail acuma. În esenţă, el spune două lucruri: odată că … da … noi … eu că mi-au venit fetele şi mi-au spus … sunt de acord, da, să renunţaţi la sesizarea unei instituţii cu atribuţii, că v-aţi pus … le-aţi propus acolo să se renunţe la sesizarea Parchetului sau sesizarea altor instituţii de control.
IONESCU MIHAI-IONUŢ - Da, băgasem chestia aia cu Parchetul, dar domnul, domnul director a zis că: Bun, o băgaţi, dar la ce… la ce anume vreţi când … să faceţi referire? La achiziţii?La….
CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN - Obiectivul nostru ştiţi foarte bine a fost acela de a impune în anumite domenii de management mai multă rigoare şi egalitate deplină.
IONESCU MIHAI-IONUŢ - Da, atâta …
CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN - Lăsaţi! Scoateţi aia, numai că eu nu sunt de acord cu renunţarea la nota care clarifică ştii limitele angajării ,da, personalului din Consiliul Judeţean. Lăsaţi-o pe aia aşa cum este! Da? Mi-au arătat ele acolo un act normativ, nu. Am participat, totul e o chestie. Valorificarea de către noi este o chestiune care ne aparţine, da, valorificarea de către dumneavoastră este o altă problemă.
IONESCU MIHAI-IONUŢ - OK. Eu o să-i arăt hârtia domnului director şi să vedem ce zice şi dânsul. Eu … Şi pe mine m-a tras de urechi, de ce am uitat această prevedere, că: Efectiv, fiind în comisie, toţi aveţi acea răspundere să semnaţi acolo. Şi eu am fost tras la răspundere, că de-aia sunt un pic supărat.
CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN - Ele semnează, sigur că semnează. Bineînţeles, dacă au participat la … sigur că semnează. Numai că .. da … e vorba de valorificare. Nota aia ….nota bene pe care am introdus-o acolo clarifică existenţa unor limite în privinţa valorificării documentului. Asta e tot. Partea de constatare, de fundamentare, asta e tot.
IONESCU MIHAI-IONUŢ - (… neinteligibil …) aştept mail-ul de la dumneavoastră şi i-l duc şi dânsului şi vedem ce ...”

Întâlnire cu ministrul Bănicioiu

„După înlăturarea acestor menţiuni din raport, pentru a se asigura de modul cum va arăta în final raportul de control, Silvian Ciupercă urma să se întâlnească cu Bănicioiu Nicolae, ministrul al Sănătăţii, pentru a discuta situaţia acestui raport”, scriu procurorii în referat.

Relevantă în aceast caz este, potrivit anchetatorilor, convorbirea telefonică purtată pe 17 martie 2014, de Ciupercă şi Ionescu:

„CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN - Alo! Bună dimineaţa!
IONESCU MIHAI-IONUŢ - Da, bună dimineaţa, domnule preşedinte!
CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN - Eu mă întâlnesc cu şeful tău mâine dimineaţă, dar vreau să ştiu care e situaţia cu raportul.
IONESCU MIHAI-IONUŢ - Păi acum îl definitivăm, că l-am mai aranjat un pic.
CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN - Mi-ai zis, da. Înseamnă că astăzi îl prezinţi întâi pe linie ierarhică, la un director, ceva, acolo. Nu?
IONESCU MIHAI-IONUŢ - Da, da.
CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN - De la Direcţia Juridică ...
IONESCU MIHAI-IONUŢ - Da, da, da. Îl transmit la fete, la dumneavoastră, acolo.
CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN - Cum, cum?
IONESCU MIHAI-IONUŢ - Şi după aceea îl dau la fete la dumneavoastră.
CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN - Păi daţi-i drumul astăzi, ca să văd, că eu mâine mă întâlnesc cu BĂNICIOIU şi vreau să discut şi subiectul ăsta.
IONESCU MIHAI-IONUŢ - Da, da, da.
CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN - Daţi-i drumul, vă rog frumos, da!
IONESCU MIHAI-IONUŢ - Da, nicio problemă. Bine, domnul preşedinte! La revedere!”

În urma acestor discuţii şi a faptului că Ionescu a retransmis prin e-mail forma finală a raportului către Consiliul Judeţean Ialomiţa, Ciupercă i-ar fi solicitat Marinelei Neacşu, consilier juridic la Direcţia Achiziţii şi Patrimoniu din CJ Ialomiţa, verificarea respectivului raport de control, iar ulterior transmiterea lui unuia dintre membrii echipei de control, pentru a fi promovat către persoanele cu putere de decizie din cadrul Ministerului Sănătăţii, mai spun procurorii.

„Motivul pentru care preşedintele CJ Ialomiţa a dorit modificarea conţinutului raportului de control ar fi teama acestuia că organele de urmărire penală ar putea identifica în cadrul documentului elemente care să îl poată incrimina pe el sau pe Berbece Adrian (fostul director financiar-contabil al spitalului, nr.), persoana pe care a numit-o manager al spitalului, legat de modalitatea în care s-au efectuat achiziţiile la Spitalul Judeţean Slobozia”, se mai arată în referatul procurorilor.

Procurorii DNA susţin că, prin eliminarea din raport a dispoziţiilor şi pasajelor care ar fi dus la sesizarea organelor de urmărire penală, s-a adus atingere „activităţii de control a Ministerului Sănătăţii şi încrederii publice”.

Etichete: interceptari , Ialomita , spital judetean , slobozia , silvian ciuperca , cj ialomita , control ministerul sanatatii

Pe aceeași temă
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
prv_level, civicCookieControl, m2digi24ro, stickyCookie
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cX_S, cX_P, gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos nu doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CrazyEgg crazyegg.com Vezi politica de confidenţialitate
ce2ab, ce_login, ceac, sid, _ceir, is_returning, _CEFT, ceg.s, ceg.u, __ar_v4, __distillery, __zlcmid, __zprivacy, _ga, _gat, ki_r, ki_s, ki_t, ki_u, km_ai, km_lv, km_ni, km_uq, km_vs, kvcd, optimizelyBuckets, optimizelyEndUserId, optimizelyPendingLogEvents, optimizelySegments
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cx_profile_timeout, cx_profile_data
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi aici politica noastră de cookie-uri și de prelucrare a datelor tale