Interceptări în dosarul ASF. Daniel Chiţoiu, în referatul procurorilor

Data publicării:
interceptari chitoiuc 30 ian

Procurorii anticorupţie bănuiesc că, la iniţiativa ministrului, Guvernul ar fi adoptat o ordonanţă de urgenţă cu dedicaţie. Actul l-ar fi avantajat pe Ilie Carabulea, om de afaceri care controlează grupul Carpatica. Astfel, la conducerea autorităţii financiare urmau să ajungă persoane de încredere din cercul omului de afaceri. Ilie Carabulea, cel care controlează grupul Carpatica, şi fostul director general al Carpatica Asig, Marian Mîrzac, au fost arestaţi preventiv.

Procurorii bănuiesc că ordonanţa de urgenţă adoptată pe 16 octombrie 2013 ar fi avut un singur scop: eliberarea unei funcţii de vicepreşedinte. Postul ar fi fost pândit de Marian Mîrzac, membru al conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară. Din această funcţie, spun procurorii, ar fi putut proteja mai bine interesele firmei de asigurări Carpatica, al cărei director fusese înainte.

Cei care aveau să-l ajute, susţin procurorii, sunt preşedintele Autorităţii, Dan Radu Ruşanu, finul ministrului Finanţelor, dar şi soţia lui Daniel Chiţoiu, urmarită penal în acest dosar.

Cu o zi înainte ca ordonanţa să fie publicată în Monitorul Oficial, anchetatorii au interceptat o discuţie între Marian Mîrzac şi Laura Chiţoiu. Soţia ministrului Finanţelor îl întreabă pe bărbat cine a fost cu ideea emiterii acestei ordonanţe de urgenţă de către Guvern.

„LAURA CHIŢOIU: Îhî. A, o idee bună, cine-o fi avut ideea?

MARIAN MÎRZAC: Da. Uite... de la cine, dar s-ar putea să fi plecat chiar de la Dan (referire la Chiţoiu Daniel, ministrul Finanţelor), că probabil el e iniţiatorul. El mi-a zis, că l-am întrebat „Ai fost la el?” şi a zis „Nu, nu, nu.” pentru că era la Guvern. Nu ştiu unde naiba a fost... mi-a zis că... era la Guvern.

LAURA CHIŢOIU: Cine... Şi deci aia-şi urmează cursul, nu?

MARIAN MÎRZAC: Da, a zis că mâine, să vadă cum iese mâine din şedinţă şi după aia, după masă, se duce el la Senat şi anulează partea a doua.”

Sursă: rechizitoriul DNA

Cei doi vorbesc şi despre cum va fi primită vestea în instituţia financiară şi, în principal, de vicepreşedintele vizat direct de această ordonanţă.

„LAURA CHIŢOIU: Ştiau că o dă?

MARIAN MÎRZAC: Era disperat şi spunea „Domne', fă vechimea mai puţină şi nu aşa în sus”. Ştia clar că se face.”

Sursa: rechizitoriul DNA

Soţia ministrului Finanţelor, director al Direcţiei Avizări în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară, este anchetată în acest stufos dosar pentru abuz în serviciu. Este acuzată că ar fi „aranjat” un concurs, pentru ca prietena unei cunoştinţe să fie numită director la compania de asigurări Carpatica.

Alături de ea sunt cercetaţi alţi doi angajaţi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi un director al băncii Carpatica.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri