INTERCEPTĂRI. Nelu Iordache: Ministrul e impotent. A spus: Nu e decizia mea, e la Pop, care Pop e cu Ponta!  

Data publicării:
IORDACHE

Premierul Victor Ponta, fostul ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, şi fostul director al CNADNR, Mircea Pop, sunt pomeniţi în dosarul în care Nelu Iordache este acuzat de delapidare, fals, spălare de bani şi înşelăciune. Interceptările în baza cărora procurorii DNA l-au trimis în judecată demonstrează că acesta a încercat intervenţii, direct sau indirect, la toţi aceşti înalţi oficiali, în încercarea de a evita rezilierea contractului pentru autostrada Arad - Nădlac.

Tentativele sale s-au repetat în ciuda întârzierilor imense în realizarea tronsonului şi a faptului că deja cheltuise zeci de milioane de lei, bani europeni, în scopuri personale.

Nelu Iordache, supranumit Regele Asfaltului, a fost interceptat în timp ce discuta cu unul dintre consilierii săi despre discuţiile purtate cu înalţi oficiali din Guvern despre rezilierea contractului pentru autostrada Arad-Nădlac. În interceptările din rechizitoriul Direcţiei Naţionale Anticorupţie apare inclusiv numele premierului Victor Ponta.

9 noiembrie 2012

Nelu Iordache: Am fost la ministrul Transporturilor şi mi-a spus: Nu e problema mea, e problema lui Pop (Mircea Pop, directorul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale - n.red.) pentru că el a semnat, şi oricum, eu nu semnez acea dispoziţie de reziliere pentru că e ilegală! Dar e treaba lui, răspunde el!

(...)

Adrian Thiess: Noi vorbim de 20.000 de oameni pe verticală, în primul rând. Vorbim de o expunere de 300 milioane euro, într-o ţară de... în perioadă de criză.

(...)

Adrian Thiess: Ai vorbit cu ministrul ?

Nelu Iordache: Da, dar ăla e impotent. A spus: Ştiu asta, dar ce să fac eu? Nu e decizia mea, e la Pop, care Pop e cu Ponta!

După ce a primit înştiinţarea de reziliere a contractului, omul de afaceri a încercat să obţină continuarea contractului ameninţând factorii de decizie că va face publică expunerea băncilor faţă de societatea sa, Romstrade. Procurorii spun că Nelu Iordache a incercat să obţină chiar programarea unei întâlniri între reprezentanţii Băncii Comerciale Române, bancă de la care contractase un împrumut de 15 milioane de euro, şi cei ai Ministerului Transporturilor.

16 noiembrie 2012

Director Romstrade: Domnul Iordache tot a încercat să faciliteze întâlnirea cu CNADNR SA, dar din păcate toţi fug ca nişte şobolani.

Funcţionar bancar: Am înţeles.

Director Romstrade: Evită să aibă această întâlnire, probabil nu ştiu ce să zică şi nu au argumente la întrebările care le vor fi adresate. Şi am încercat să intru şi la secretarul de stat pe Transporturi, să vă primească şi ăsta, directorul general, ăla fuge şi se ascunde şi nu vrea să se întâlnească cu dumneavoastră. Concluzia noastră este că cred că cel mai bine ar fi la cabinetul primului ministru să încercaţi o intervenţie.

Funcţionar bancar: Noi?

Director Romstrade: Da, dumneavoastră ca bancă aveţi un rol important în economia românească şi o expunere destul de mare pe stat şi pe văi şi aşa mai departe. Adică aveţi un cuvânt de spus important. (...) Şi atunci, ca să nu mai pierdem timpul, pentru că - uitaţi - deja pierdem o săptămână în care domnul Iordache stă toată ziua pe la uşi pe acolo şi încearcă să rezolve problema asta, asta ar fi o soluţie….

Situaţia prezentată de omul de afaceri autorităţilor era diferită. Procurorii redau în rechizitoriu un mesaj transmis de Nelu Iordache unui secretar de stat din minister:

BCR Viena vrea întâlnire urgent cu dvs. Cele două rezilieri le-au adus un prejudiciu de 400 milioane de lei. Au înnebunit.

Nelu Iordache a câştigat licitaţia pentru construcţia unui tronson al autostrăzii Arad - Nădlac în anul 2011. Numai că, potrivit DNA, în cursul anului 2012 s-a pus problema rezilierii contractului. Romstrade, compania lui Nelu Iordache, avea întârzieri mari în execuţie. În ciuda presiunilor făcute de omul de afaceri, contractul de construcţie a fost reziliat la sfârşitul lunii noiembrie.

Câteva zile mai tâziu, Nelu Iordache a fost arestat preventiv, fiind acuzat că a deturnat peste 30 de milioane de euro, bani europeni destinaţi construcţiei tronsonului. Omul de afaceri şi-ar fi cumpărat terenuri şi ar fi investit banii în alte firme.

Nu este singura ilegalitate descoperită de procurori. Pentru a câştiga licitaţia pentru construcţia autostrăzii, Nelu Iordache ar fi obţinut 15 milioane de euro de la o bancă, dar cu acte falsificate. El şi-ar fi înşelat inclusiv partenerii de afaceri portughezi.

Pentru recuperarea banilor, DNA a pus sechestru pe terenuri care îi aparţin omului de afaceri, în valoare de aproape 8 milioane de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri