INTERCEPTĂRILE în noile coduri. Judecător: Și pe actualul cod puteam să vă pun camere în casă

Data publicării:
supraveghere trafic 5250195-Mediafax Foto-Liviu Chirica

Şi pe actualul cod puteam să vă pun camere în casă. Multe dosare sunt făcute cu microfoane în casă. Ceea ce e important e testul de subsidiaritate a măsurii şi testul de proporţionalitate a măsurii. Judecătorul va trebui să aprecieze pe ce durată e necesară înregistrarea ambientală. Spaţiul privat nu înseamnă numai o locuinţă, ci şi un separeu la restaurant, un loc mai retras”, a explicat Mihail Udroiu.

Acesta a afirmat că presiunea este pusă greşit pe procurori în cazul intervenţiei în viaţa privată, deoarece judecătorii, şi pe actualul, şi pe vechiul cod, au competenţa să autorizeze înregistrările de convorbiri telefonice şi înregistrările de imagini în spaţii publice şi pivate.

„Pe noul cod lucrurile sunt la fel, dar sunt precizate două garanţii: că iei aceste măsuri dacă ingerinţa în viaţa privată e proporţională cu scopul urmărit, adică să obţin probe, şi dacă probele nu le putem obţine altfel”, a adăugat judecătorul.

Mihail Udroiu a mai explicat care este procedura în cazul în care se recurge la interceptări telefonice.

„Nu e dacă e înainte de începerea urmăririi sau după. Pe actualul cod de procedură, interceptarea se face fie în etapa premergătoare, fie după începerea urmăririi penale. Pe noul cod nu mai sunt acte premergătoare. Înseamnă că se primeşte o sesizare din oficiu, de la un serviciu de informaţii, plângere sau denunţ. Ca organ judiciar apreciez dacă sesizarea respectă dispoziţiile legii şi, dacă nu constat că există vreun impediment să încep urmărirea penală, sunt obligat să încep urmărirea penală cu privire la faptă.

Filosofia noului cod de procedură e o începere întotdeauna a urmăririi penale cu privire la faptă. Asta nu înseamnă că pe actualul cod, când odată cu începerea urmăririi penale dobândeai calitatea de învinuit, și pe actualul cod era posibilitatea să începi doar cu privire la faptă, şi nu la persoană. Pe noul cod asta e regula. După ce începi cu privire la faptă, o altă instituţie e continuarea efectuării urmăririi penale cu privire la suspect. Asta înseamnă că în cursul urmăririi penale încep urmărirea cu privire la fapte, actul de sesizare nu e mijlocul de probă, şi mă documentez să văd dacă sesizarea e reală sau nu”, a detaliat judecătorul.

Mihai Udroiu a exemplificat procedura de începere a urmăririi penale.

„Cineva vă acuză de furt. Ca procuror mă uit în actul de sesizare şi văd că descrie fapta, are toate aspectele formale. Încep urmărirea penală cu privire la fapta de furt, nu în privinţa dumneavoastră. Apoi declanşez mecanismele, încep audieri. Pot să ascult şi telefon, dacă încuviinţează judecătorul, să fac localizări. În momentul în care începe să mi se contureze o suspiciune că aţi comis infracţiunea, vă chem şi vă spun: din acest moment continui urmărirea penală împotriva dumneavoastră şi dobândiţi calitatea de suspect. Abia în momentul respectiv aflaţi că sunteţi într-o procedură penală”, a explicat Mihail Udroiu în emisiunea „Kilometrul 0” de la Digi24.

(Cătălin Predoiu)

(Gheorghe Muscalu)

În emisiune au intervenit telefonic și Cătălin Predoiu, fostul ministru al Justiției, și Gheorghe Muscalu, vicepreședinte CSM, care și-au spus punctele de vedere în legătură cu aspectele controversate generate de intrarea în vigoare a noilor coduri. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri