Investigaţie Digi24 | Cumnatul premierului Victor Ponta, zeci de contracte cu instituțiile publice 

Data publicării:
hertanu crop

S-a întâmplat în perioada 2007 - 2012, iar aceste contracte înseamnă, în bani, 26,5 milioane de euro. Cea mai mare afacere cu statul a firmei lui Iulian Herţanu este tocmai cea anchetată de DNA. Contractul a fost obţinut de firma cumnatului premierului în asociere cu Euro Construct Trading 98 SRL, care aparţine oamenilor de afaceri Dan Besciu şi Sorin Vulpescu, prieteni şi parteneri de afaceri cu Dorin Cocoş. Firma Grossmann Engineering Group SRL, unde Iulian Cristian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost până anul trecut acţionar şi administrator, a avut lipici la contracte din bani publici.

În perioada 2007 - 2012, mai multe instituţii publice au apelat la serviciile acestei firme. Printre acestea se numără trei Consilii Judeţene - Călăraşi, Ialomiţa şi Vaslui - şi cinci primării - Bucureşti, Chiajna, Chitila, Pantelimon şi Câmpulung. În total, nişte afaceri de 26,5 milioane de euro. În perioada atribuirii acestor contracte, Iulian Cristian Herţanu a deţinut 60% din acţiunile firmei SC Grossmann Engineering Group SRL şi funcţia de administrator.

Din mai anul trecut, el s-a retras din firmă şi a cedat acţiunile sale prietenului său, Liviu Munteanu, iar funcţia de administrator, lui Ilie Florin Drăgan. Cel mai mare contract obţinut de firma cumnatului premierului a fost în valoare de 11 milioane de euro şi a fost semnat în ianuarie 2012 cu SC Hidro Prahova SA. Contractul viza realizarea canalizării în oraşul Comarnic. Contractul a fost obţinut în asociere cu firma Euro Construct Trading 98 SRL, care e controlată de Sorin Vulpescu şi de Dan Besciu, prieteni şi parteneri de afaceri cu Dorin Cocoş.

Din cele 11 milioane de euro obţinute de cele două firme de la Hidro Prahova, 80% sunt din fonduri europene. Procurorii DNA susţin că reprezentanţii celor două firme ar fi redirecţionat banii destinaţi canalizării către alte afaceri. Din această cauză, oraşul Comarnic a rămas fără canalizare. „Mi s-a distrus toată localitatea”, a spus primarul Comarnicului, Dorian Botoacă. „Din start s-a plecat cu stângul. Eu, fiind şi inginer constructor şi având experienţă de şantier, când am văzut că se montează ţeavă de 250 pe stradă, le-am spus că este subdimensionată şi că nu va funcţiona”, a mai spus edilul.

Nu s-au făcut nici racorduri, nici căminele la proprietăţi. Peste tot, la toate străzile laterale, unde sunt sub nivelul străzii, trebuiau introduse staţii de pompare, dar la nivelul oraşului nu s-a făcut nicio staţie de pompare. Toată lumea e nemulţumită. Toţi vin cu reclamaţii la primărie”, a spus Mircea Costin Cocă, viceprimar Comarnic.

Procurorii i-au audiat joi în acest caz pe cumnatul premierului, Iulian Cristian Herţanu, pe preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, pe fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma, şi pe deputatul Sebastian Ghiţă. „Am dat o declaraţie domnilor procurori în legătură cu această situaţie legată de domnul Cristian Herţanu. Le-am dat amănunte despre momentul în care l-am cunoscut, momentul în care a câştigat o licitaţie în judeţul Prahova şi despre o potenţială implicare a mea în sprijinirea acestor oameni din jurul domnului Herţanu. Cred că le-am oferit domnilor procurori suficiente detalii pentru a-şi forma o părere despre o potenţială vinovăţie a mea”, a declarat deputatul Sebastian Ghiță.

În acest dosar, cumnatul premierului Victor Ponta este acuzat că, împreună cu alţi oameni de afaceri, a constituit un grup infracţional pentru a acţiona în vederea câştigării frauduloase a contractului de lucrări pentru canalizarea oraşului Comarnic. Procurorii au efectuat miercuri percheziţii la mai multe firme, printre care şi la o societate înfiinţată de mama lui Victor Ponta, unde acţionar semnificativ este sora premierului, Florina Alexandra.

Este vorba de firma SC Exfin 2000 SRL, unde sora premierului, Florina Alexandra Herţanu, deţine 49% din acţiuni. Restul portofoliului se află în posesia Nataliei Maier. Firma surorii premierului se ocupă cu activităţi de contabilitate şi consultanţă în domeniul fiscal.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri