Ioan Cupșa: România ar putea pierde dreptul de vot în Consiliul European

Data publicării:
PNL conferinta Ioan Cupsa

Deputatul PNL Ioan Cupşa a declarat miercuri, în contextul afirmaţiilor prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene Frans Timmermans, că România şi-ar putea pierde dreptul de vot în Consiliul European, el atrăgând atenţia Guvernului să nu adopte o ordonanţă de urgenţă privind impunitatea demnitarilor în cazul pedepselor pentru fapte de corupţie, scrie Agerpres

„Statul de drept este construit şi îşi găseşte legitimitatea în apărarea drepturilor şi libertăţilor noastre fundamentale. Ceea ce fac cei aflaţi acum la guvernare subminează tocmai acest stat de drept, ne afectează drepturile şi libertăţile noastre. Fiecare dintre interesele noastre legitime pot fi afectate ca urmare a felului în care ei îi protejează pe cei corupţi şi a felului în care protejează fenomenul corupţiei din România.

Este foarte grav ceea ce se întâmplă. Traducând (...), ameninţarea lui Frans Timmermans, mai precis a Comisiei Europene, înseamnă că alături de Polonia, probabil în perioada imediat următoare, pentru că Frans Timmermans vorbea de zile, nu de luni sau o perioadă oarecare de timp, ne vom regăsi pe lista ţărilor în legătură cu care se va activa articolul 7, adică ne vom pierde probabil dreptul de vot în Consiliul European şi pe mai departe urmările vor fi grave pentru fiecare cetăţean.

Liviu Dragnea probabil va scăpa, în 15 aprilie are un termen la ÎCCJ, probabil un ultim termen, şi are nevoie de această ordonanţă de urgenţă care să îi asigure impunitatea. (...) Guvernul nu trebuie să ne mai ofere astfel de garanţii, adică să iasă Viorica Dăncilă să ne spună public că nu se întâmplă acest lucru, pur şi simplu nu trebuie să se întâmple acest lucru. În perioada următoare de timp, la fel şi în viitor ar trebui ca acest Guvern de incompetenţi să nu ia o astfel de ordonanţă de urgenţă”, a spus Cupşa, la Parlament.

El a arătat că au existat critici cu privire la statul de drept şi din partea SUA.

„Disperarea şi lipsa de scrupule a domnului Liviu Dragnea pune în pericol România, ne vulnerabilizează pe fiecare dintre noi. (...) În Comisia Europeană s-a făcut o analiză a ceea ce se întâmplă în România în legătură cu lupta împotriva corupţiei, împotriva fenomenului infracţional şi au ajuns la o concluzie pe care niciunul dintre noi nu ne-o dorim.

Dacă acest Guvern iresponsabil condus de Liviu Dragnea va adopta o ordonanţă de urgenţă care va genera o cvasi-imunitate a demnitarilor publici în faţa pedepselor pe care ar trebui să le suporte ca urmare a săvârşirii unor fapte de corupţie Comisia va lua măsuri dure. Aceasta este declaraţia lui Frans Timmermans. (...) România se aşează în relaţiile internaţionale pe trei suporţi foarte serioşi, foarte importanţi: apartenenţa la UE şi NATO şi Parteneriatul strategic cu SUA.

Fiecare dintre aceşti parteneri suport ai României în relaţiile internaţionale ne-a atenţionat săptămâna trecută, precum şi azi, că ceea ce urmează să se întâmple, ceea ce ar dori Dragnea să se întâmple este complet nepotrivit, vulnerabilizând astfel poziţia României în lume”, a mai afirmat deputatul PNL.

Comisia Europeană a avertizat miercuri România să revină pe calea unui proces de reformă în Justiţie „corect” şi „să se abţină de la orice măsuri care ar însemna regres” în privinţa statului de drept.

„România trebuie să revină urgent la un proces de reformă corect, asta înseamnă paşi înainte, nu înapoi, şi înseamnă şi să se abţină de la orice măsuri care ar putea să ducă la un regres al tuturor lucrurilor care s-au realizat în ultimii ani”, a declarat prim-vicepreşedintele CE Frans Timmermans, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri