Ioan Ficior, faţă în faţă cu una dintre victime

Data publicării:
ficior victime crop

La Curtea de Apel Bucureşti se judecă dosarul în care Ioan Ficior este acuzat de crime împotriva umanităţii. Acesta a fost şeful lagărului de muncă silnică de la Periprava, iar istoricii au strâns probe din care reiese că, sub comanda sa, timp de cinci ani, au pierit de foame, torturaţi sau împuşcaţi peste o sută de oameni.

La termenul trecut al procesului, când l-a revăzut pe Ioan Ficior, una dintre victimele torţionarului a retrăit coşmarul prin care a trecut în urmă cu o jumătate de secol.   

VIDEO. Fost deţinut din lagărul de la Periprava: „Uite că nu m-aţi trimis în plic acasă, că trăiesc”. Ion Ficior: „Nu facem circ aici”

Ioan Ficior s-a întâlnit cu unul dintre deţinuţii pe care i-a torturat. Este vorba despre Mokar Ianos, condamnat la patru ani de închisoare pentru că ar fi încercat să treacă frontiera în mod fraudulos

Mokar Ianos: Să trăiţi! Uite că nu m-aţi trimis în plic acasă, că trăiesc, dom' Fecioru. Cât m-aţi bătut cu paru`...

Reporter: Aţi fost bătut de domnul Ficior?

Mokar Ianos: Da, uite, mi-a şi rupt umărul. La Luciu Giurgeni, când ai venit de la Codrin, cum băteaţi cu parul, dom' Fecioru? Când v-a dat de la Grindu...

Ioan Ficior: Nu-i adevărat!

Mokar Ianos: Nu ţi-e ruşine, om bătrân? Câţi oameni sunt în Dunăre, aruncaţi?

Ioan Ficior: Nu facem circ aici.

Mokar Ianos: Circ? Neruşinatule ce eşti!

Ioan Ficior, fostul comandant al coloniei de muncă Periprava, a fost trimis în judecată pentru infracțiuni împotriva umanității.

În cazul lui Ficior (85 de ani), procurorii au dispus, la 24 aprilie 2014, schimbarea încadrării juridice de genocid, din vechiul Cod Penal, în infracțiuni contra umanității,conform noului Cod Penal. 

El este acuzat că, în virtutea funcţiilor de comandant şi locţiitor de comandant deţinute în perioada 1958-1963, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva categoriei deţinuţilor politici aflaţi în Colonia de muncă Periprava, potrivit Parchetului instanţei supreme.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri